Íztörténeti utazásra invitál az újjászületett receptkönyv

Papp Gábor

A gyulai húsipar születésének 150. évfordulója alkalmából a Gyulai Évszázadok Alapítvány nyolcvankét év után ismét megjelentette a Szabó József hentesmester által szerkesztett Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve című receptkötetet.

A kötet a legősibb gyulai hagyományokra hagyatkozik – hangsúlyozta a stílszerűen a Gyulai Kolbászmúzeumban megtartott pénteki könyvbemutatón Durkó Károly. A Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke Szabó József munkásságával kapcsolatban elmondta, ifj. Balog József 1910-ben a brüsszeli világkiállításon aranyérmet és díszoklevelet nyert, tekintélyes hentesmester volt Gyulán. Vejével, Szabó Józseffel 1912-től együtt működtették tovább ambíciózus tervekkel a családi vállalkozást. Az első világháború után Szabó József vitte tovább az ifj. Balog-féle örökséget.

Durkó Károly, a könyv szerkesztője mutatta be a könyvet Fotó: K. Z.

A sikerek nem maradtak el: 1924-ben a gyulai faluszövetségi ipari kiállításon az üzem termékeit aranyéremmel és díszoklevéllel ismerték el. Szabó József 1925-ben nagy üzlethelyiséget létesített a mai Komló Szállóval szemben, ahol a hentestermékeken kívül fűszer- és csemegeáruk eladásával is foglalkozott. Szabó József 1931-ben családjával együtt Budapestre költözött, de a gyulai termékek gyártásával, forgalmazásával és népszerűsítésével sohasem hagyott fel. Így születhetett meg a gyulai hentes termékek receptkönyve 1936-ban Budapesten, amelyet most, 82 év elteltével Gyulán adott ki tartalmában megegyező módon a Gyulai Évszázadok Alapítvány.
– A receptkönyv a mai korban is használható információkat ad a gyulai hentesáruk hagyományos elkészítéséről – fogalmazott Durkó Károly. – A kötetben összesen huszonhárom hentesáru, kolbász, hurka, szalonna, sonka és disznósajt eredeti elkészítésének módját és az azzal kapcsolatos kezelési, tárolási, raktározási tudnivalóit adja közre a kiadó. Néhány oldalon saját receptjeinket is beírhatjuk a könyvbe – gyermekeinknek és unokáinknak. A könyvben két, az üzletről készült fénykép is látható, amely felidézi a korabeli boltok hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről.

Számos gasztrotörténeti érdekességet is tartalmaz

Mint megtudtuk, a 64 oldalas könyvet Durkó Károly szerkesztette, a szakmai hátteret a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete és annak elnöke, Dinya Imre biztosította. A Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve a „Gyula anno” könyvsorozat negyedik kiadványa. Dinya Imre elmondta, a receptek számukra is számos érdekességet tartogattak.

– Elsőként a kifejezésmódot említeném – ecsetelte. – Közel egy évszázad telt el, és így sok minden megváltozott, természetesen egy-egy recept leírása is. Nem titok, hogy akkoriban lényegesen tovább tartott egy-egy sertés feldolgozása, akár kettő-négy napot is eltöltöttek vele, hiszen bizonyos értelemben kevésbé számított kapkodósnak az élet, ugyanakkor az alapanyag is más volt. Számos dologban, például az alapfűszerekben viszont nincs különbség, a minőségi fűszerpaprika például elengedhetetlennek számított.

A könyvben egyébként a gyulai páros kolbász, a gyulai téli szalámi, a gyulai disznósajt receptjeit is elolvashatjuk – és még sorolhatnánk a további húsz érdekességeket. Emellett például a pácolt húsok és szalonnafélék, illetve kolbászok eltartásába is betekintést enged a kötet.

Forrás: Beol.hu