Újratöltötték a gyulai kolbásztörténet könyvét

Papp Gábor

Hamarosan megjelenik a Gyulai Kolbász története – újratöltve című könyv – jelentette be Durkó Károly szerkesztő, a kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke a kötettel kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, jövőre ünnepeljük a gyulai húsipar születésének 150. évfordulóját, és ebből az alkalomból ismét górcső alá vették a város különleges gasztrohistóriáját.

Első alkalommal történik meg, hogy egy témát, amelyet korábban már feldolgoztunk, újra előveszünk – fogalmazott Durkó Károly, aki ugyanakkor leszögezte, nem a témában 12 évvel ezelőtt megjelent könyvük hasonmás kötete született meg, hanem egy teljesen új munka került a nyomdába.

A szerkesztő elmondta, törekedtek arra, hogy kiegyensúlyozott, az egész korszakot végigkísérő könyvet készítsenek.

– Rendkívül sok olyan fotót is publikálunk az albumban, amely még nem ismert – tette hozzá. – A régi hentesmesterekről is kerültek elő új fényképek. A róluk és a kimagasló húsipari szakemberekről szóló fejezet is jelentősen bővült. A húskombinát történetét taglaló rész egy külön fejezet, izgalmas és rendkívül tanulságos. Tizenkét éve készítettünk interjúkat az akkori cég vezetőivel, s közülük nemrég ismét beszéltünk Dékány Ferenccel saját életútjáról és aktualitásokról, illetve Zám Andrással.

Szintén nyilatkozik – a Durkó Károly, dr. Csarnai József és Dinya Imre által írt – a könyvben Ruck János, a Gyulai Húskombinát utolsó vezérigazgatója, míg Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója beszámol a húsipar megmentéséről, valamint az új társaság megszületése óta eltelt időszakról.

Az alapítvány elnöke kitért arra, hogy a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, a kolbász- és sódarmusta létrejötte és a gyulai húsipar-történeti múzeum egyaránt bekerült a kötetbe.

Hangsúlyozta, az album igazi összefogással született meg. Az önkormányzat, a városvezetés, a Gyulahús Kft., dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a Városbarátok, a hentesek egyesülete, számos cég és magánszemély járult hozzá a munka megszületéséhez.

Dr. Csarnai József – aki az elmúlt hetven év feldolgozásában játszott kiemelt szerepet – kifejtette, az első vezérigazgatótól kilenc vezérigazgató irányítása alatt szolgálta a Gyulai Húskombinátot.

A szakember első szakdolgozatát – mint közgazdász – a húskombinát beruházásáról írta, és a cég korábbi marketingeseként is sokat foglalkozott a húsipar történetével, vállalati anyagokat és a levéltári iratokat is kutatott, valamint annak idején interjút készített egyebek mellett a húskombinát legendás vezérigazgatójával, Csiki Józseffel.

Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke arról szólt, hogy szervezetük az előző könyv megjelenésekor még nem létezett.

– Az egyesület 2008-ban alakult – magyarázta a szakember. – Az elmúlt tíz évben viszont sok minden történt a házunk táján. Létrejöttünk egyik oka is éppen az volt, hogy a korábbi húsipari múzeum megszűnt. Az új létesítmény viszont egy teljesen új fejezetet kapott. Örülünk, hogy részt vehetünk közös múltunk megőrzésében.

Hungarikum és elismerések sora

Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere hangsúlyozta, már az előző kötet is rendkívül kedvező fogadtatásban részesült.

– Az elmúlt tizenkét évben ugyanakkor rendkívül sok minden történt a gyulai húsipar történetében – szögezte le. – A gyulai kolbász hungarikummá vált, a Gyulahús termékei hazai és nemzetközi megmérettetéseken is remek eredményeket, elismeréseket értek el. A kötet fotói pedig bemutatják, hogy milyen színes élet működik a cégnél.

Gila Éva, dr. Csarnai József, Durkó Károly, Dinya Imre és Balla Tibor, aki számos régi fotóval segített – mutatta be a könyvet. Fotó: K. Z.

Forrás: Beol.hu 2017 11