Ismét Sonkakirályt választottak Gyulán

Tizedik alkalommal rendezte meg Gyulán a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete a a szárazkolbászok és a hagyományos eljárással készült sonkák, valamint füstölt termékek versenyét.

Immáron tizedik alkalommal rendezte meg a szárazkolbászok és a hagyományos eljárással készült sonkák, valamint füstölt termékek versenyét szombaton a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete.

A gyulai Kolbászmúzeumban megtartott megmérettetéssel kapcsolatban Dinya Imre hírportálunknak elmondta, a kiírásra összesen hetvenhat termék érkezett javarészt Békés megyéből, de Csongrádból, illetve például Bajáról is szerepeltek gasztroalkotások a versengésen.

Az egyesület elnöke kérdésünkre kifejtette, a zsűri pontozta a küllemet, így az alakot, a formázottságot, a színt, illatot és az állományt, valamint egy érzékszervi bírálat is lezajlott.

Ezen belül szintén öt szempontot figyeltek, a megvágott termék színét, illatát, állományát, metszéslapját, valamint ízét értékelték. Minden egyes szempont tíz-tíz pontot ért, így tevődött össze az elérhető 100 pont.

Dinya Imre szólt arról, hogy évről évre magasabb minőségű termékek szerepelnek a versenyen.

– Gyenge termék már nagyon régen nem érkezik, most is kiváló kolbászokról, hagyományos sonkákról, darabolt combokról kellett döntenünk. Különlegességként pontozhattunk egy kolbásszal töltött, körülbelül egy éven át érlelt szűzérmét is, aminek elkészítése, minőségének megtartása szintén komoly szakmai felkészültséget igényel – ecsetelte.

A Kolbászmúzeumot egyébként szombaton kifejezetten sokan keresték fel, s ha már a látogatók ott voltak, akkor természetesen a zsűrizésbe is betekintettek. Sőt, még a termékeket is megkóstolhatták.

A rendezvény céljával kapcsolatban a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy mai rohanó, felgyorsult világunkban a hagyományos kézműves termékek továbbra is előtérben maradjanak. Húsvét előtt pedig talán még inkább lényegesnek tekintik, hogy erre ráirányítsák a figyelmet.

– Itt Gyulán több másfél évszázados múltra tekint vissza a tradicionális húsipar, ezeket a hagyományokat pedig mindenképpen meg szeretnénk őrizni – húzta alá.

A már említett húsvéti ünnepek kapcsán Dinya Imre kérdésünkre elmondta, mindenképpen megszokott helyről érdemes vásárolni, vagy beszélni ismerősökkel, barátokkal, ők honnan szerzik be a finomságokat. Ha nincsen ilyen lehetőségünk, a sonka, a füstölt termék külleme, formázottsága, tapintása már sok mindent elárul.

A hagyományos módon készült termékek is jelölés kötelesek, minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb lehet az ínyencség. Lehetőség szerint csak hús és só legyen benne.

A megmérettetésen mintegy 19 kilós sonkájával a Sonkakirály címet az algyői Kothencz Tibor érdemelte ki. A Deka-Union jóvoltából pedig pénzdíjak is gazdára találtak a versenytermékek készítői között.

Gyulai Kolbász és Sonkaverseny díjai

Sonka és füstöltáru verseny

Különdíj: Szalonnafélék – Petrina Sándor – Gyula
Különdíj: Egyéb kategória – Molnár Imre – Orosháza
Különdíj: Egyéb kategória – Veres András – Gyula
Sonka kategóriában- I. díj – Papp Edit – Adamik János – Mezőberény
Darabolt, kötözött sonka kategóriában I. Díj- Melis Zoltán – Kondoros
Szalonnafélék kategóriában – I. díj – Juhász Nagy Péter – Gyula-Szabadkatanya
Egyéb kategóriában – I. díj – Szilasi H Tamás – Orosháza
A Bábolnai Sonkalovagrend különdíja – Dinya Imre – Gyula

Idén is meghirdették a Sonkakirály címet, amely egyben a füstöltáru verseny fődíja is volt

Az idei esztendőben kapja – Kothencz Tibor – Algyő

Szárazkolbász verseny

Különdíj: Szatai Tibor – Gyula
III. Díj – Antal Sándor – Gyula
II. Díj – Szilasi H Béla – Orosháza
I. Díj – Az év kolbászkészítője – Cséfán László – Méhkerék

Forrás: Beol.hu

2019 04 06