Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Múzeum

Gyulai Kolbász Múzeum.

Múzeum nyitva tartása: Hétfőn zárva, Kedd-Péntek 9-15, Szombat-Vasárnap 9-13 között, illetve emailben vagy telefonon előre egyeztetett időpontban bármikor!

Vágóhíd

A Múzeum története.A gyűjtemény alapjainak lerakása még 1985 előtt kezdődött, amikor Szigethy Attila a Gyulai Húskombinát akkori beruházási főosztályvezetője felismerte annak a jelentőségét, hogy a Gyulai kolbász fellegvárában méltó elismerést érdemelnek azok az elődeink, akik küzdelmes példaértékű munkával, irigylésre méltó emberi hozzáállással megvalósították mindazt, aminek ma a Gyulai kolbász és Gyula a világhírnevet köszönheti. Az 1985-ben megnyitott kiállítás anyagát saját gyűjtésből, illetve a Gyulai és környékbeli hentes családok által a múzeum részére átadott eszközökből állította össze abból a nemes célból, hogy városunk megőrizze az egykor szebb napokat látott gyulai húsipar emlékeit és múltjának ereklyéit. A gyűjtemény egészen 1998-ig változatlan formában volt megtekinthető, elsősorban szakmai csoportok látogathatták. 2007 elején a gyűjteményt felszámolták, az eszközök nagy részét Békéscsabára szállították, míg egy része valószínűleg örökre eltűnt, elenyészett. Egyidejűleg az épületet értékesítésre kínálták fel.


Október 31-én a Gyulai Városbarátok kezdeményezésére és ezen belül is Durkó Károly, Balla Tibor és Szalai György közbenjárásának köszönhetően a gyűjteményt hazaszállították Gyulára és időlegesen a Corvin János Múzeum helyezték el. Ezt követően, több mint két hónapos előkészület után, 2008 januárjában megalakult Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete vette kezébe az irányítást, hiszen megalakulásakor legfőbb tevékenységeként jelölte meg a Húsipar-történeti kiállítás helyreállítását, működtetését, fejlesztését, valamint az ehhez kapcsolódó húsipari és gasztronómiai hagyományok ápolását.


Önkormányzati finanszírozásban az épület kívül belül megújult. Ezt követően július végén, visszakerültek a régi kiállítási tárgyak, a hagyományőrző hentesek elkezdhették az eszközök felújítását, a kiállítás helyreállítását és berendezését.


Az egyesület tagjai fáradtságos munkával újra életre keltették ezt az országosan is egyedülálló kiállítást, melyet 2008, október 1.-én, a gyulai húsipar 140. évfordulóján ünnepélyes keretek között nyitottak meg a látogatók előtt.


A kiállítási anyag bemutatását, nyitvatartási időben és azon kívül is az egyesületi tagok végzik, hiszen közülük sokan évtizedeket töltöttek itt, és náluk többet kevesen tudhatnak a húsiparról és a múzeum történetéről. A múzeumi kalauzolás egyedülálló módon minden látogató számára térítésmentes. Az elmúlt három esztendő alatt több ezer látogató, számtalan televíziós stáb, sok iskolás csoport ismerte meg a kiállítást.


A gyűjtemény az 1860-as évektől kezdődően, korabeli eszközökkel, (tagló, kézi perzselő, forrázóteknő) az 1930-as évek kisiparának gépeivel, (kutter, darálók) képekkel, és tablókkal nyújt betekintést a hentesmesterek munkájába és a húsfeldolgozás fejlődésébe.


Az elmúlt három esztendő tapasztalatait, valamint az eddig gyűjtött, felajánlott anyagokat felhasználva 2011 őszétől komoly fejlesztés kezdődött. A Múzeum épületében számtalan programra van lehetőség, például kolbászkóstolás, kolbászkészítés, látvány disznóvágás akár a résztvevők aktív közreműködésével. Ennek köszönhetően, megújult, még színvonalasabb kiállítással várjuk a tisztelt érdeklődőket határon innen és határon túlról is.


A Múzeum életéről az interneten is tájékozódhatnak, hiszen a honlapunkon időről időre megjelentetjük azokat. Ennek elérhetősége: www.gyulaihentesek.hu


Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete.

Hozzászólások

#1 | Angelika - May 13 2010 08:43:45
Köszönet részére a értesít! Minél többet tud annál jobban tiszteled magadat. És hála a webhely tisztelem magam még jobban, mert mindig olvassa el itt sok hasznos és érdekes. Köszönet a kiküldetés ilyen nagy anyag.

Üdvözlettel, Angelika
search on rapidshare

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,193 egyedi látogató