Thüringiai gasztroúton a gyulai hagyományőrző hentesek
Írta: idinya - Dátum: October 17 2013 12:27:22
Egyesületünk október 1-4. között az Első Német Sültkolbász Egyesület meghívásának eleget téve a németországi Holzhausenbe látogatott.
Teljes hír
A delegáció megtekintette az Első Német Sültkolbász múzeumot, és számos tapasztalattal gyarapodott.
Az Első Német Sültkolbász Egyesület meghívására a közelmúltban Türingiába látogatott tanulmányútra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének delegációja. A küldöttség megtekintette az Erfurttól mintegy harminc kilométerre, Holzhausenben található Első Német Sültkolbász múzeumot, illetve a hozzátartozó gasztronómiai falut is.
A németországi egyesület tagjaival a Csabai Kolbászfesztiválon találkoztunk először nyilatkozta lapunknak Dinya Imre. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta: akkor a türingiai vendégek megtekintették a fürdővárosban található húsipar történeti kiállítást is, majd meghívták szervezetük tagjait Németországba.
A legfőbb célunk természetesen a szakmai tapasztalatszerzés volt hangsúlyozta kérdésünkre Dinya Imre. A delegáció legfontosabb célját a már említett holzhauseni sültkolbászmúzeum és falu jelentette.
A létesítmény mintegy kéthektáros parkban fekszik, ott a legváltozatosabb attrakciók csalogatják a vendégeket.

Az első számú látványosság maga a múzeum, ahol több száz év humoros kolbásztörténetét kísérhetik végig a látogatók.

Az 1400-as években keletkeztek az első fellelt dokumentumok, amelyek már említik a német kolbászt. A tárlat is ettől a korszaktól indul. A kétszintes, 200 négyzetméteres épület pedig feltárja a különleges gasztrohistóriát.

Újabb érdekesség, hogy a területen a türingiai központú egyesületnek saját színháza is van. A darabot ők írják, s a szerepeket is ők játszák. Az előadásokat minden pénteken teltháznyi közönség tekinti meg. A világ legnagyobb bejárható kolbászát is ők hozták létre. A 20 méteres, kolbászalakú folyosó időrendi sorrendben eleveníti fel az étel és a hozzákapcsolódó hírességek történetét. Számos vendéglátóhely, illetve egy akadálypálya is megtalálható itt. Ez utóbbin rendezték meg azt a versenyt, amelyen a német sültkolbász egyesület külföldi partnerei is mérették meg magukat. A fürdőváros csapata a tizedik helyet szerezte meg a 22 indulóból, míg Gyula neve felkerült a parkban található, a világ számos részén található testvéregyesületek településeit bemutató irányjelzőre.
Egy szakmai együttműködés látszik körvonalazódni a két egyesület között, értékelte az utat Dinya Imre. Rengeteg dolgot tanultunk a négynapos programon, s bízom benne, hogy azokat itthon hasznosítani tudjuk majd.
A két szervezet egyébként kölcsönösen belépett egymás egyesületébe, így gyulai henteseknek mostantól német tagja is lesz.

Forrás: Békés Megyei Hírlap P. G.