Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Székelyföld cikk

HírekA Székelyföldi Polgári Élet hetilap cikke

Székelyudvarhelyi vendégség.

HírekEgyesületünk szeptember 17-19. között Ambrus Gizella Székelyudvarhelyi meghívásának tett eleget.

Sárréti Diadal.

HírekEgyesületünk csapata a 2008-as I. hely és a 2009-es különdíj után 2010-ben ismét megnyerte Vésztőmágoron a X. alkalommal megrendezett sárréti birkapörköltfőző versenyt.

Újabb húsos ereklye

HírekA Stéberl mérleget követően a Gyulai Városbarátok Körének és Balla Tibornak köszönhetően újabb húsos ereklyével gazdagodott a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete által működtetett Húsipar történeti kiállítás a Kétegyházi út 3/1. szám alatt.

HÍRE MEGY A FESZTIVÁLNAK

HírekAz elmúlt hétvégén lezajlott városunk első gasztronómiai fesztiválja, a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra. Az Almásy-kastély kertjében megtartott programsorozatra ellátogatók tradicionális módon elkészített disznótoros ételeket, kolbászt és sonkát is kóstolhattak. A főszervező a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Dinya Imre a következőképp értékelte a háromnapos „mustrát”. – Sokak véleményét megkérdeztem, mindenkitől jó dolgokat hallottam vissza, pozitív visszhangja van a rendezvénynek.

Remélhetőleg hagyományt teremtünk!

HírekIdén először kerül városunkban megrendezésre március 19–21. között a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének szervezésében.
Az alig három esztendeje megalakult egyesület a volt vágóhíd felújított épületében talált otthonra, ahol berendezte és a nagyközönség számára megnyitotta a gyulai „hentestörténelem” közel másfél száz esztendejét bemutató kiállítást. A múlt értékeinek, emlékeinek vigyázása mellett az egyesület az évszázadok óta bevált, hagyományos módon előállított húsipari termékek, a sózással, pácolással, füstöléssel készült kolbász, sonka, szalonna népszerűsítését is kiemelten fontos feladatának tekinti.

NEM SÓDER! SÓDAR!

HírekGyulán a gyomránál ragadják meg a fürdővendéget…
Nem sóder! Sódar!
Ínycsiklandozó és üde színfoltja lehet Gyula város – amúgy sem szegényes – turisztikai és gasztronómiai kínálatának a március 19-21. között megrendezésre kerülő sódarmustra.
“Sonka, sódar,
Füstös oldal,
Liszt, szalonna,
Főzelék,
Van elég…”

A fenti sorokat Arany János írta A bajusz című költeményében, mintegy kidomborítva, hogy a régi kamrákban mi jelezte megbízhatóan a jómódot. Nos, sódarból és egyéb finomságokból most sem lesz hiány, legalábbis Gyulán nem, ahol másodízben rendezik meg a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar voltaképpen ugyancsak sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vásárát, versenyét és kiállítását, mégpedig a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében.

Múzeum a vágóhídon

ÍrásokLehet-e egy hentesből idegenvezető? Lehet bizony, sőt akad ilyen több is, mindenekelőtt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének veterán tagjai körében. A jó hírű céh képviselői nemcsak őrzik szakmájuk emlékeit, de élményeiket és ismereteiket szíves-örömest megosztják mindazokkal, akik a gyulai régi vágóhíd egyik épületében létesített múzeumukat felkeresik.

Eseménydús évet zárnak a Gyulai Hentesek

HírekRendes évi közgyűlésen értékeltük és tájékoztattuk tagságot a 2009.-es esztendőt eddigi eseményeiről.

GYULAI ÍZEK A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁLON

HírekAz évről évre megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon sütnivaló kolbász készítésében mérkőznek meg a csapatok. Az e hétvégi háromnapos rendezvényen, a nevezési díj befizetéséért, 10 kg húst, a töltéshez belet és helyet adnak, a darálót, a töltőt, az eszközöket, a fűszereket minden versenyző maga viszi.

GASZTRONÓMIAI ÜLÉS A HENTESEKNÉL.

HírekSzeptember 7.-én a Gyulai Hentesek székháza adott otthont a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális szervezete ülésének.

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,277 egyedi látogató