Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Íztörténeti utazásra invitál az újjászületett receptkönyv

HírekA sikerek nem maradtak el: 1924-ben a gyulai faluszövetségi ipari kiállításon az üzem termékeit aranyéremmel és díszoklevéllel ismerték el. Szabó József 1925-ben nagy üzlethelyiséget létesített a mai Komló Szállóval szemben, ahol a hentestermékeken kívül fűszer- és csemegeáruk eladásával is foglalkozott. Szabó József 1931-ben családjával együtt Budapestre költözött, de a gyulai termékek gyártásával, forgalmazásával és népszerűsítésével sohasem hagyott fel. Így születhetett meg a gyulai hentes termékek receptkönyve 1936-ban Budapesten, amelyet most, 82 év elteltével Gyulán adott ki tartalmában megegyező módon a Gyulai Évszázadok Alapítvány.
A receptkönyv a mai korban is használható információkat ad a gyulai hentesáruk hagyományos elkészítéséről – fogalmazott Durkó Károly. – A kötetben összesen huszonhárom hentesáru, kolbász, hurka, szalonna, sonka és disznósajt eredeti elkészítésének módját és az azzal kapcsolatos kezelési, tárolási, raktározási tudnivalóit adja közre a kiadó. Néhány oldalon saját receptjeinket is beírhatjuk a könyvbe – gyermekeinknek és unokáinknak. A könyvben két, az üzletről készült fénykép is látható, amely felidézi a korabeli boltok hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről.
Számos gasztrotörténeti érdekességet is tartalmaz

Mint megtudtuk, a 64 oldalas könyvet Durkó Károly szerkesztette, a szakmai hátteret a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete és annak elnöke, Dinya Imre biztosította. A Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve a „Gyula anno” könyvsorozat negyedik kiadványa. Dinya Imre elmondta, a receptek számukra is számos érdekességet tartogattak.

– Elsőként a kifejezésmódot említeném – ecsetelte. – Közel egy évszázad telt el, és így sok minden megváltozott, természetesen egy-egy recept leírása is. Nem titok, hogy akkoriban lényegesen tovább tartott egy-egy sertés feldolgozása, akár kettő-négy napot is eltöltöttek vele, hiszen bizonyos értelemben kevésbé számított kapkodósnak az élet, ugyanakkor az alapanyag is más volt. Számos dologban, például az alapfűszerekben viszont nincs különbség, a minőségi fűszerpaprika például elengedhetetlennek számított.

A könyvben egyébként a gyulai páros kolbász, a gyulai téli szalámi, a gyulai disznósajt receptjeit is elolvashatjuk – és még sorolhatnánk a további húsz érdekességeket. Emellett például a pácolt húsok és szalonnafélék, illetve kolbászok eltartásába is betekintést enged a kötet.
Forrás: Beol.hu Papp Gábor

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,514,461 egyedi látogató