Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Újabb kötetet adott ki a Gyulai Évszázadok Alapítvány

HírekOtthon is elkészíthetjük a gyulai hentesárukat egy most megjelent recepteskönyv segítségével


Újabb különlegességgel emlékezik a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára a Gyulai Évszázadok Alapítvány: egy újabb könyvet adtak ki, amely ezúttal a helyi hústermékek készítéséről szól. A Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve címmel megjelent kiadványt február 9-én mutatták be a gyulai kolbászmúzeumban.

Az eseményen Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta, hogy a helyi húsipar 150 éves jubileumára kiadott könyv már a negyedik a Gyulai Évszázadok Alapítvány kiadványainak sorában.

– Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy hentesreceptekkel teli könyvet adtak ki, amelynek a megvalósulásában mi is igyekeztünk segíteni azzal, hogy átnéztük a recepteket. Igyekeztünk meghagyni a régimódi megfogalmazásokat úgy, hogy közben természetesen a vásárlók el is tudják készíteni az ételeket – részletezte.
Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke hangsúlyozta: egy olyan kiadványról van szó, amely a sorozat hitvallásához méltón illeszkedik a könyvek sorába.

– Ennek a könyvnek az eredetije 1936-ban született meg Budapesten – árulta el Durkó Károly, majd elmondta, hogy a könyv a gyulai Dürer Nyomdában készült, és 64 oldalon tartalmaz hagyományos, korabeli recepteket.

A kiadványban összesen 23 hentesáru receptjét gyűjtötték össze, többek között a gyulai kolbász, a szalonna, a hurka és a disznósajt elkészítésének rejtelmeibe is beavatják az olvasót. Mindezeken túl a készítési mód és a tárolási javaslat is szerepel a leírások között, és még a saját recepteknek is jutott hely a könyv lapjai között.

A könyvben két fénykép is látható, amely felidézi a korabeli üzletek hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről. A 64 oldalas kis könyv szerkesztője Durkó Károly, a szakmai hátteret Dinya Imre és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete biztosította.
Forrás: Gyulai Hírlap

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,514,467 egyedi látogató