Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
Magyar-Japán Kutúrcsere Társaság
mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Újabb kötetet adott ki a Gyulai Évszázadok Alapítvány

HírekOtthon is elkészíthetjük a gyulai hentesárukat egy most megjelent recepteskönyv segítségével


Újabb különlegességgel emlékezik a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára a Gyulai Évszázadok Alapítvány: egy újabb könyvet adtak ki, amely ezúttal a helyi hústermékek készítéséről szól. A Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve címmel megjelent kiadványt február 9-én mutatták be a gyulai kolbászmúzeumban.

Az eseményen Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta, hogy a helyi húsipar 150 éves jubileumára kiadott könyv már a negyedik a Gyulai Évszázadok Alapítvány kiadványainak sorában.

– Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy hentesreceptekkel teli könyvet adtak ki, amelynek a megvalósulásában mi is igyekeztünk segíteni azzal, hogy átnéztük a recepteket. Igyekeztünk meghagyni a régimódi megfogalmazásokat úgy, hogy közben természetesen a vásárlók el is tudják készíteni az ételeket – részletezte.
Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke hangsúlyozta: egy olyan kiadványról van szó, amely a sorozat hitvallásához méltón illeszkedik a könyvek sorába.

– Ennek a könyvnek az eredetije 1936-ban született meg Budapesten – árulta el Durkó Károly, majd elmondta, hogy a könyv a gyulai Dürer Nyomdában készült, és 64 oldalon tartalmaz hagyományos, korabeli recepteket.

A kiadványban összesen 23 hentesáru receptjét gyűjtötték össze, többek között a gyulai kolbász, a szalonna, a hurka és a disznósajt elkészítésének rejtelmeibe is beavatják az olvasót. Mindezeken túl a készítési mód és a tárolási javaslat is szerepel a leírások között, és még a saját recepteknek is jutott hely a könyv lapjai között.

A könyvben két fénykép is látható, amely felidézi a korabeli üzletek hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről. A 64 oldalas kis könyv szerkesztője Durkó Károly, a szakmai hátteret Dinya Imre és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete biztosította.
Forrás: Gyulai Hírlap

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner




Generálási idő: 0.02 másodperc
1,285,371 egyedi látogató