Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Thüringiai gasztroúton a gyulai hagyományőrző hentesek

HírekA delegáció megtekintette az Első Német Sültkolbász múzeumot, és számos tapasztalattal gyarapodott.
Az Első Német Sültkolbász Egyesület meghívására a közelmúltban Türingiába látogatott tanulmányútra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének delegációja. A küldöttség megtekintette az Erfurttól mintegy harminc kilométerre, Holzhausenben található Első Német Sültkolbász múzeumot, illetve a hozzátartozó gasztronómiai falut is.
A németországi egyesület tagjaival a Csabai Kolbászfesztiválon találkoztunk először nyilatkozta lapunknak Dinya Imre. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta: akkor a türingiai vendégek megtekintették a fürdővárosban található húsipar történeti kiállítást is, majd meghívták szervezetük tagjait Németországba.
A legfőbb célunk természetesen a szakmai tapasztalatszerzés volt hangsúlyozta kérdésünkre Dinya Imre. A delegáció legfontosabb célját a már említett holzhauseni sültkolbászmúzeum és falu jelentette.
A létesítmény mintegy kéthektáros parkban fekszik, ott a legváltozatosabb attrakciók csalogatják a vendégeket.

Az első számú látványosság maga a múzeum, ahol több száz év humoros kolbásztörténetét kísérhetik végig a látogatók.

Az 1400-as években keletkeztek az első fellelt dokumentumok, amelyek már említik a német kolbászt. A tárlat is ettől a korszaktól indul. A kétszintes, 200 négyzetméteres épület pedig feltárja a különleges gasztrohistóriát.

Újabb érdekesség, hogy a területen a türingiai központú egyesületnek saját színháza is van. A darabot ők írják, s a szerepeket is ők játszák. Az előadásokat minden pénteken teltháznyi közönség tekinti meg. A világ legnagyobb bejárható kolbászát is ők hozták létre. A 20 méteres, kolbászalakú folyosó időrendi sorrendben eleveníti fel az étel és a hozzákapcsolódó hírességek történetét. Számos vendéglátóhely, illetve egy akadálypálya is megtalálható itt. Ez utóbbin rendezték meg azt a versenyt, amelyen a német sültkolbász egyesület külföldi partnerei is mérették meg magukat. A fürdőváros csapata a tizedik helyet szerezte meg a 22 indulóból, míg Gyula neve felkerült a parkban található, a világ számos részén található testvéregyesületek településeit bemutató irányjelzőre.
Egy szakmai együttműködés látszik körvonalazódni a két egyesület között, értékelte az utat Dinya Imre. Rengeteg dolgot tanultunk a négynapos programon, s bízom benne, hogy azokat itthon hasznosítani tudjuk majd.
A két szervezet egyébként kölcsönösen belépett egymás egyesületébe, így gyulai henteseknek mostantól német tagja is lesz.

Forrás: Békés Megyei Hírlap P. G.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,211 egyedi látogató