Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Így készült száz éve a gyulai

HírekEgyebek mellett ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik felkeresik a gyulai húsipar történetét bemutató gyűjteményt a fürdővárosban.

— A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete éppen öt esztendeje működteti a város húsiparának történetét feldolgozó, ingyenesen látogatható gyűjteményt — nyilatkozta lapunknak a Gyulán, a Kétegyházi út 3. szám alatt található kiállítással kapcsolatban Dinya Imre, az egyesület elnöke.

Miközben a szakember bemutatta a gasztronómiai történelem egy szeletkéjét megidéző tárgyakat, kitért arra is, hogy a kiállítás alapjait még 1985-ben Szigethy Attila, a Gyulai Húskombinát akkori beruházási főosztályvezetője rakta le. A gyűjteményt azonban egy időre felszámolták. 2008-ban kelt új életre, amióta a kiállított tárgyak száma megduplázódott.

Mint megtudtuk, a tárlat egyik legfontosabb darabja, egy közel száz éves csészés aprító-keverőgép, amellyel — ahogy mostani utódaival is — pépesíteni tudtak a korabeli szakemberek. Az eszköz időtállóságáról egyébként sok mindent elárul, hogy ha néhány alkatrészhez hozzá lehetne jutni, azt akár még ma is működtethetnék.

A gasztronómiai utazás az 1860-as években kezdődik, majd érintve a századfordulót, az 1930-as évek kisiparának gépeivel folytatódik. Olyan érdekességet is megtekinthetnek a látogatók, mint egy korabeli jégszekrény, aminek tetejébe még valóban jeget kellett helyezni, hogy hűteni tudjanak vele. A félévszázados vagy annál régebbi eszközök képet adnak arról is, hogy miként ügyeltek elődeink az élelmiszerbiztonsága. A tárlat felidézi azokat a laboratóriumi módszereket, amelynek segítségével a hatósági állatorvos kiszűrte például az esetleges trichinella fertőzést.

A látogatók megismerkedhetnek a múlt híres helyi henteseinek élettörténetével és munkásságával is, köztük ifjabb Balogh Józsefével, Badura Józsefével, Stéberl Andráséval, Nagy Józsefével és Puczkó Józsefével.

A gyulai húsipar történeti gyűjtemény — amely az egyetlen ilyen az országban — látogatói az első teljes évhez, 2009-hez képest megsokszorozódtak, tavaly már több mint 2500-an keresték fel a különleges tárlatot. Van, olyan német csoport, amelynek tagjai rendszeresen Hajdúszoboszlóról jönnek el a kiállításra, de a legfelsőbb bíróság bírái, illetve híres színészek is meglátogatták már a gyűjteményt.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének jóvoltából arra is lehetőség nyílik, hogy a kiállítás megtekintése mellett az érdeklődők megkóstolják a város országszerte híres gasztronómiájának remekeit. A vékony- és vastagkolbászt, a füstölt kolozsvári szalonnát, főtt, füstölt császárt, teperőt, ropogós parasztkenyeret és friss zöldséget tartalmazó parasztreggeli mellett igény esetén a Petrina Sándor által kifejlesztett sódargulyást is megízlelhetik a kiváló ízek kedvelői, de kérés esetén az egyesület akár közös kolbászgyúrást is szervez a látogatók számára.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,256 egyedi látogató