Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

I. Gyulai Médiagyúrás

A rendezvény neve persze csak így elsőre bonyolult, a valóságban egy rém laza, jókedvvel meglocsolt versenyre hívták a sajtót, hogy, amint azt Benke Laci bácsi megjegyezte, ne csak kritizálják a szakácsokat, henteseket, hanem egyszer mutassák már meg, mit tudnak felmutatni a gyakorlatban ebből a mesterségből. No, meg azt is megtudtuk tőle a bevezetőben, hogy a magyar piros-fehér-zöldben a piros a fűszerpaprika, a fehér a só, a zöld pedig a „gyomok”, ami még a kolbászhúsba kerül.

Hát, a versenyen végül természetesen senki nem vallott szégyent, még az a csapat sem, amely szupermarketben vásárolható grill-fűszerekból próbált mestermunkát produkálni, de a zsűri „kiérezte” a kóstoláskor, majd aranyos csínyként könyvelte el a dolgot, derült ki az eredményhirdetéskor. A média gyúrt, ismerkedett egymással, a látogatók bámészkodtak, kóstolgatták a vendégváró pogácsákat, sajtokat, kolbászokat, a zsűri pedig a kétórás verseny végén elvitte a mustrát, megsütötte és értékelt. Az értékelés eredményeként pedig az alulírott és Berki Fláviusz fémjelezte Nyugati Jelen csapata különdíjban részesült. Szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy a kolbászt nem rontottuk el, a recept kialakításakor szakemberek és kolbászbölcsek tanácsait is meghallgattuk, megfogadtuk, asztalunk díszítése pedig, tetszik, vagy sem a versenytársaknak, a legeredetibb ötletnek bizonyult: könyvhalmazon ülő, újságírót jelképező huszáröltözetű bábú, előtte klasszikus írógép, amelyből a „Kolbászom története” című szöveg folyt több oldalon keresztül. Ezt filmezték-fényképezték a legtöbbet a kollégáink, akik tudósítottak az eseményről, valamint a bámészkodó nagyérdemű. Asztalunkat meglátogatta, és jól elbeszélgetethettünk Benke Lászlóval, Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármesterrel, Iosif Matula EP-képviselővel és még sok kedves, „ismeretlen” gyulai lakossal, akik érdeklődtek lapunk iránt.

Itt kell megköszönnünk a támogatást a díszlet megvalósításában Tapasztó Ernőnek, a Kamaraszínház igazgatójának, Gheorghe Mureşannak, a Bábszínház ügyelőjének. És külön köszönet a majláthfalvi Andresz Józsefnek, Molnár Andrásnak, Salamon Ferencnek, Sipos Györgynek, Szécsi Ferencnek, hogy a Nyugati Jelen csapatának kolbászkészítését a verhetetlen majláthfalvi pirospaprikával támogatta, majd a verseny után a tanúságokat baráti csevejben velünk levonta, emlékezetessé téve számunkra a napot.
Persze, a III. Gyulai Kolbász- és Sódermustra nem csak médiagyúrásból állott, a háromnapos rendezvénysorozat a gyulai Várkertben több tucatnyi eseménnyel, műsorral, programmal kedveskedett a látogatóknak, a főszereplő azonban a kolbász volt és a hagyományőrzés. Szerencsére a gyulai hentesek kellő módon ápolják hagyományaikat, öregbítve ezzel a magyar húsfeldolgozás, kolbászkészítés nemzetközi hírnevét.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,234 egyedi látogató