Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Székelyudvarhelyi vendégség.

Hírek Ambrus Gizella, a népszerű Citadella vendéglő, azaz a "Gizi csárda" tulajdonosa és mesterszakácsa ízeiről ismert Magyarországon, Erdélyben, Székelyudvarhelyen és környékén. A panzió és a vendéglő helyi, hazai és nemzetközi elismertségét számtalan díj, serleg és oklevél bizonyítja, amelyeket különböző hazai és anyaországi gasztronómiai rendezvényeken és versenyeken ítéltek oda.
Receptjeiből a Plusz Portál kedves olvasói több alkalommal is ízelítőt kaptak már.

Az elmúlt hétvégén tartották meg a „Gizi csárdában” az anyaországi és erdélyi gasztronómusok „Az ízek barátai” összejövetelét” második összejövetelét. Az eseményen jelen volt Magyarországról a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Az egyesület 2008 januárban alakult nonprofit szervezet. Tevékenységével a méltán híres Gyulai húsipar hagyományainak megőrzésében és ápolásában kíván jelentős szerepet vállalni. Legfőbb tevékenységünk az 1868-ban épített volt közvágóhíd épületében működő húsipar-történeti kiállítás helyreállítása, újbóli megnyitása és működtetése. A kiállítás minden szombaton, illetve előre egyeztetett időpontban látogatható.

Az országban egyedülálló módon, korabeli eszközök, és dokumentumok segítségével mutatja be a magyar, a Gyulai húsipar és a Gyulai kolbász történetét az 1860-as évektől napjainkig. Egyben így kíván méltó emléket állítani a Gyulát és a magyar húsipart híressé és világszerte ismerté tevő ősöknek a Balogh családtól, sok gyulai hentesmesterrel együtt Stéberl Andrásig. Az Egyesület aktívan részt vállal a hagyományőrző, gasztronómiai és idegenforgalmi rendezvények megvalósításában és szervezésében valamint az ehhez kapcsolódó kiadványok megjelentetésében.

A gasztronómiai seregszemlén jelen volt Dinya Imre elnök, Csíkos Dániel elnökhelyettes, Dékány Ferenc tiszteletbeli elnök és Petrina Sándor, Puczkó Istán és Volosinovszki Zoltán elnökségi tagokat. A küldöttség 13 tagból állt. Az esemény kapcsán Dinya Imrét kaptuk mikrofonvégre.

- Mi a jöveteletek célja?

- Egy nagyon tiszteletteljes meghívásnak tettünk eleget. Abból az alkalomból tartózkodik az egyesület a Székelyudvarhelyen a Gizi csárdában, hogy nekünk március. 19 és 21 között Magyarországon, Gyulán, volt egy Gyulai Kolbász és Sódarmustra gasztronómiai rendezvényünk, ami a kolbászokról, a sonkákról szólt. Egy igazi fesztivál, volt, ami gasztronómiáról szólt, egy teljes hétvégén keresztül, mi erre meghívtuk Ambrus Gizellát és Ő tisztelettel elfogadta a meghívásunkat, ott tartózkodott, sőt ajándékot is hozott, nem is kis ajándékot, pihenést ajánlott fel díjként a gyulai rendezvényen. Kaptunk tőle egy nagyon szép ajándékkönyvet is, és meghívott minket ide székelyföldre.

- Mivel kezdődött itt a napotok és milyen ínyencséget készítettetek?

- A napunk tulajdonképpen egy nagyon finom, ízletes székelyreggelivel kezdődött. Ezt követően megnéztük a csíkszomlyói kegytemplomot és zarándokhelyet, megmásztuk a domboldalt, amit itt több százezer ember megszokott tapasztalni évente. Mikor visszaérkeztünk, kaptunk egy nagyon finom ebédet, majd nekiálltunk a gyulai módra készült vacsora elkészítéséhez. Petrina Sándor szaktársunk gyulai sódart készített. Összetétele hagyma, füstölt csülök, kolozsvári szalonna, nyers sertéscomb (ami teljesen meg van főve), krumpli és galuska. A sódar bográcsba készül, ez egy elég sűrű gulyásszerű étel, de annál sokkal tartalmasabb, ízletesebb. Mivel gyulai hentesek vagyunk, gyulai vékonykolbásszal készültünk a vacsorára, de hoztunk csabai kolbászt is. Hajdu Zoli barátunk egy különleges specialitást is elkészített, a gyulai mézes kolbászt.

- Hogy éreztétek magatokat, milyen volt a fogadtatás?

- A fogadtatás fantasztikus volt. Gizi néni nagyszerű házigazda, fantasztikuson fogadott minket, mindennel makszimálisan megvoltunk elégedve. Nagyon jól éreztük magunkat. Ha hív szívesen visszatérünk.

A gasztronómiai ízkavalkádot követően Gizi asszony így Fogalmazott: „A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi a múltját és meghatározza jövőjét”. Az eseményen magyarországi híres konyhaművészek mutatták be tudományukat az eseményen jelelevő meghívott vendégeknek. Az esemény záróakkordjaként Gizi asszony elmondta: - „Nagyon hasznos, kellemes és egy csodálatos estén vagyunk túl. A jövőben is szervezek hasonló gasztronómiai eseményt. Az ilyen találkozások az anyaországi és a székely konyha javát szolgálják”. A rendezvény lényege a magyar konyhaművészet székelyföldi népszerűsítése is volt.

Szerző: Fekete B Zoltán

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,182 egyedi látogató