Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Remélhetőleg hagyományt teremtünk!

HírekA háromnapos nagyszabású rendezvény apropója, hogy ifjabb Balog József éppen száz esztendeje, 1910-ben hentesáruival a párizsi világkiállításon aranyérmet érdemelt ki. E nemzetközi elismerés volt az első lépés azon az úton, mely a gyulai kolbász s más húsipari termékek rangját, hírét eredményezte az országban és a határokon túl is.
– Remélhetőleg hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, melyet minden évben egy-egy híres gyulai hentesmesternek szeretnénk ajánlani – beszélt a Gyulai Hírlapnak az első Gyulai Kolbász- és Sódarmustra megszületéséről és programjairól Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke.
– A várkertben és az Almásy-kastély cselédszárnyában zajló háromnapos mustra a hagyományos termékekről szól, melyeket az egyesület sokrétű tevékenysége során igyekszik népszerűsíteni. A rendezvényre látogatók kizárólag tradicionális módon elkészített, sózott, pácolt, füstölt termékeket és belőlük készült ételeket kóstolhatnak és vásárolhatnak – hangsúlyozta Dinya Imre, hozzátéve, hogy ezzel is igyekeznek gátat szabni a gyorspácolással, -érleléssel, tartósítószerekkel előállított húskészítmények terjedésének. Tudjuk, hogy legtöbbször anyagi oka van annak, hogy az emberek az utóbb említett termékeket vásárolják, melyek azonban mindenféle csalódást okoznak: látványban, ízben meg sem közelítik a hagyományos húskészítményeket, s nem utolsó- sorban még az egészségre is ártalmasak lehetnek.
A rendezvényen nyolc egyesület, illetve cég termékeiből lesz látható s kóstolható kiállítás. Több megyei kiállító mellett találkozhatunk a főszervező Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének finomságaival, kiemelt standon pedig a rendezvény főszponzorának, a Gyulai Húskombinát Zrt.-nek húskészítményeiből falatozhatunk és vásárolhatunk. Lesz mindenféle malacság, mi szem-szájnak ingere: különféle kolbászok, szalonnafélék, tarja, csülök s a sor még sokáig kanyarintható. Főszerepet kapnak a húsvéti ünnepkörhöz kötődő termékek, így a klasszikus sonka is, a mustrán vásárolva bizonyosan ízletes étek kerül asztalunkra.
A rendezvény programjában több gasztronómiai bemutató is szerepel – folytatta az elnök, ahol a kiállított alapanyagokból készítenek különféle ételeket olimpikon szakácsok, híres emberek közreműködésével is. A klasszikus disznótoros ételek, a hurka, a kolbász, a cigánka, a toroskáposzta mellett különféle fantázianéven egyéb finomságok is sülnek-főnek, mint a gyulai böllérpecsenye vagy a gyulai kolbászos ragu. Az ételbemutatókon elkészített ételek pedig megvásárolhatók a vendéglátósoknál.
Dinya Imre a rendezvény programjai közül kiemelte a szombat reggel kezdődő disznóvágási bemutatót, ahol az egyesület szakembereinek közreműködésével a sertésfeldolgozás folyamatát az elejétől, a perzseléstől a végéig, mint a tepertő, a hurka, a kolbász elkészítéséig követhetik végig az érdeklődők.
– A disznó feldolgozásával párhuzamosan készülnek a különböző étkek, emelte ki az elnök, melyekből szintén kóstolót kínálunk. A bölléreket a Harruckern János Közoktatási Intézmény hentes- és szakács- tanulói segítik a munkában.
– A gasztronómiai és kulturális rendezvények mellett a szakmai vonal is helyet kap a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán, folytatta az elnök, komoly érdeklődésre számot tartó szárazkolbász- és füstölttermék-versenyt is szervezünk. A több kategóriát, mint egész sonka, darabolt sonka, szalonna, egyéb füstölt termékek, felvonultató versenyre bárki benevezhet, akár az otthon, húsvétra elkészített sonkájával is. Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a megmérettetésen, hiszen nevezési díj nincs, és az elkészített finomságot a zsűrizés után visszakapja tulajdonosa. Természetesen értékes nyeremények is gazdára várnak, a győztes pedig a sonkakirály cím büszke tulajdonosává válik.
Kivételes eseménynek ígérkezik a programok sorában a Gyulai Kolbász- és Sonkatúra, melynek helyszínein szombaton és vasárnap is sonka-, bor-, pálinka- és kolbászbemutatók, kóstolók várják az érdeklődőket. A túrán bárki részt vehet, végigsétálhat vagy kerekezhet, érintve a megjelölt helyszíneket, aki azonban 500 forintért regisztrációs kártyát vált, a városnéző kisvonattal utazhat végig az útvonalon. A kártyára matricák gyűlnek a „megállókban”, s tulajdonosuk a kiindulási pontra visszaérkezve ajándékra, tálcás szeletelt gyulai kolbászra válthatja be azokat. A bemutatott kártyák részt vesznek egy sorsoláson is, ahol a fődíj gyulai wellness-hétvégét rejt magában. A résztvevők kártyánként két fő részére a rendezvény ideje alatt a Gyulai Várfürdőben a napi belépő árából 20% kedvezményt is kapnak.
– A rendezvény helyszínén, mindhárom napon kulturális programok váltják egymást, igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy a legkisebbektől az idősebb korosztályig minden látogató megtalálhassa a neki tetsző programot – mondta el Dinya Imre. – Színes gyerekprogramokkal, játszóházzal, foglalkoztatóval várjuk az apróságokat, a felnőtteket meghívott zenekarok s talpalávaló cigánymuzsika is szórakoztatja majd. Az Almásy-kastély cselédszárnya alatt Pinceborozó kínálja az ízletes étkek társaságából elmaradhatatlan nedűt: több borvidék borai mellett a gyulai és békési manufaktúrák pálinkáit kóstolhatják az érdeklődők, akikre koktélok és kávékülönlegességek is várnak. Az udvaron felállított vendéglátó sátorba igazi gyulai ínyencfalatok csábítanak, ugyanakkor a kirakodó- és kézműves vásár sem hiányzik majd a hamisítatlan fesztiválhangulathoz.
Az első Gyulai Kolbász- és Sódarmustra minden programját, a túra kivételével ingyenesen látogathatják az érdeklődők, a hivatalos megnyitónak 19-én, pénteken 17 órától a kastély cselédszárnyának nagyterme ad otthont. A megnyitót megelőzően, 15 órától a Balogh család sírjánál ifjabb Balogh Lajos emlékezetére avat márványtáblát az egyesület, az ünnepi eseményre szeretettel várnak minden hozzájuk csatlakozni kívánó emlékezőt. A háromnapos fesztivál létrejöttében a Gyulai Húskombinát Zrt. mellett a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és Gyula város önkormányzata is kiemelkedő szerepet játszott együttműködésével, támogatásával.

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,180 egyedi látogató