Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Múzeum a vágóhídon

ÍrásokA látnivaló A gyulai kolbász története címet viseli, ami némileg szűkíti a kiállítás valódi kaliberét. Itt ugyanis nemcsak a jeles készítmény múltjáról esik szó, hanem általában mindarról, ami a Körös-parti kisváros első számú nevezetessége volt hosszú évtizedeken át: a húsiparról. Már a XIX. század közepén rendszeresen tartottak itt országos állatvásárokat, az akkor még lényegesen nagyobb Magyarország távoli sarkaiból hajtva ide a lábasjószágot, az ugrándozó bárányoktól a kimért léptű, többmázsás bikákig.
A környék számos tanyája egyfajta „panzióként” működött, szállást adva olykor egész nyájaknak, kondáknak, sőt gulyáknak. A pihenőhely biztosítása és a „vendégek” abrakoltatása jó jövedelmet hozott a gyulai gazdáknak, a továbbhajtásra már nem szánt négylábúaknak pedig az a vágóhíd jelentette a végállomást, ahol 140 évvel ezelőtt már állandó állatorvosi felügyelet működött.
Az 1985-ben megnyitott kiállítás törzsanyagát az „alapító atyák” saját gyűjtésükből, illetve adományokból állították össze. Megsárgult fotók, mesterlevelek, oklevelek tanúskodnak az elődök kiváló munkájáról, a különböző kések, taglók, hatalmas fateknők, szerszámok és gépek pedig az eredmények tárgyi feltételeiről. Olvasható itt egy régi munkarendi leírás is, amely szigorúan megszabta a pihenésre fordítható - és fordítandó! - időt, a kötelező higiéniai előírásokat, számos olyan mozzanatot, amire a mai körülmények között is szükség van.
A múzeum életében - akárcsak magában a gyulai húsiparban - voltak nehéz időszakok, sőt válságos pillanatok is. Egy időben a rekvizitumokat a megyei múzeumba, Békéscsabára szállították (ez olyasmi, mintha a Ferencváros kupáit Újpestre vinnék megőrzésre), a patinás épületet pedig eladásra kínálták. Szerencsére a gyulai városbarátok és a hentesek összefogása eredménnyel járt: 2008-ban a múzeumot helyreállították, az esetenként páratlan ritkaságú eszközöket felújították és ismét közszemlére tették.
A húsosok ezen túlmenően is Gyula eredeti színfoltjává nőtték ki magukat, a reneszánsz karneváltól a pálinkafesztiválig valamennyi közkedvelt helyi rendezvényen feltűnnek, sőt az ő kezdeményezésükre hívta életre tavaly első ízben a város a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát, amelyre a jövő év március 19-21-én ismét várják a hagyományos eljárással készülő kolbászfélék és füstölt, pácolt hentesáruk hódolóit, termelőket és fogyasztókat egyaránt.
A téma iránt érdeklődőknek természetesen nem kell megvárni a Sándor-József-Benedeket, a gasztronómia e barátai a húsüzem helyi szakárudájában és a városi piacon működő hentesek boltjaiban egyaránt beszerezhetik a kívánt harapnivalót

Forrás: Farkas József György| Népszabadság|

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,185 egyedi látogató