Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Eseménydús évet zárnak a Gyulai Hentesek

HírekA Húsipari Múzeum épületében tartotta őszi rendes közgyűlését a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Első napirendi pontként Matula László elnök értékelte a 2009-es év 1-9. hónapját.

Januárban a polgármesteri hivatal a Sikeres Gyulai Közösség kitüntető címet adományozta az egyesületnek. A tavaly megnyílt húsipari történeti kiállítás után töretlen az érdeklődés. A szakgyűjtemény gyarapodott, többek között egy keverőgéppel, mérlegekkel, egy forrázókáddal és Stéberl András 1935-ben kapott, kézzel festett oklevelével.

Hagyományőrzési tevékenységük keretében a gyulai hentesipar nagyjainak megismertetését és elismertetését is magukra vállalták. Az idén a gyulai kolbász világsikerének elindítóját, Balog Józsefet terjesztették fel posztumusz díszpolgári címre. A mai kornak szóló üzenet, hogy a szakmai tudás átadása a szakma életben tartásának fontos tényezője. Balog József ebben is élen járt.

A Gyulai Hentesek számos helyi és országos gasztronómiai rendezvényen vettek részt. A Reneszánsz Karneválon bárányt sütöttek, a böllérversenyen két csapattal szerepeltek. Ott voltak a Főzzük Körbe a Várat, a Csülökparádé, az Ízutazás Békés megyében, a Várkerti Vígasságok, a Végvári Esték és a Csabai Kolbászfesztivál rendezvényein. Nagy siker volt a szentivánéji szalonnasütés is. Sikerrel vettek részt az Utazás 2009 kiállításon Budapesten. Elindították a Sódar Mustra nevű versenyüket, amely az országos médiumok érdeklődését is felkeltette.

Beléptek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai közé. A szövetség megyei szervezete Gyulán, az egyesület székházában tartotta meg szeptemberi rendes ülését. A Gyulai Hentesek csatlakoztak a Gyulai Városbarátok sírgondozási felhívásához és elvállalták az olyan híres gyulai hentesek sírjainak gondozását, akiknek már nincs hozzátartozója. Tovább ápolták kapcsolataikat a Szent Vince Borrenddel, a Turisztikai Egyesülettel, rendezvényszervezőkkel, szponzoraikkal és új kapcsolatok keresését is folytatják.

Hozzászólása végén – miután megköszönte a kollégáknak az eddigi munkát - Matula László bejelentette, hogy – személyes okokból – lemond az elnöki posztról.

Dinya Imre titkár pénzügyi beszámolójában elmondta, hogy az egyesület gazdasági helyzete kiegyensúlyozott és stabil. Rendben vannak a pénzügyi dolgaink és ez a mai világban dicséretes dolog – mondta. A titkár úr a Gyulai Hírlap kérésére jövőbeli terveiről beszélt.

- Bízom abban, hogy lesznek számunkra megfelelő pályázatok. Jövőre – mivel több, mint egy éve működünk – a központi költségvetés pályázatain tudunk majd indulni. Ilyenek például a Nemzeti Civil Alap pályázatai. Szeretnénk a kiállítási anyagunkat gondozni, bővíteni, a kiállítást újragondolni. A múzeumi épületen fenntartási, felújítási munkákat kell végezni.

- Eddig zömében városon vagy megyén belül szerepeltünk, a jövőben az ország más részein tartott, helyi, vagy országos rendezvényeken is ott leszünk. Baráti a kapcsolatunk a Bábolnai Sonka Lovagrenddel, a Csabai Kolbászklubbal és más, a gasztronómiához kötődő civil szervezetekkel is keressük a közös munka lehetőségét. Készülünk a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra nevű rendezvényünkre, amelyet jövőre március 19-21. között fogunk megtartani. Az Almássy-kastély cselédszárnya ideális helyszín lesz a kiállításhoz is, a vásárhoz is. A szervezést a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-vel közösen végezzük. A látványos közszereplések is fontosak, de szemléletünkben, megjelenésünkben, tevékenységünkben a hagyományőrzést tekintjük elsődlegesnek. És ami a legfontosabb: bízom az egyesület jövőjében - mondta befejezésképpen Dinya Imre.
Forrás: Gyulai Hírlap Online

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,269 egyedi látogató