Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

GYULAI ÍZEK A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁLON

HírekA Gyulai Hírlap Dinya Imrét, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének titkárát kérdezte a részletekről.

– Az egyesület meglehetősen komoly kolbászkészítési tapasztalattal rendelkezik, így különösebb felkészülést nem igényel a részvétel. Néhány részletkérdésben még egyeztetünk, mint például milyen csípős legyen a kolbász, vagy, hogy ki legyen benne a 3-4 fős csapatban.

– Az elkészült kolbászból nem kötelező minősítésre leadni azt a bizonyos 25-30 cm-es darabot, ezért akár egy családnak, akár egy baráti körnek is jó szórakozás lehet a részvétel. Idén 406 csapat nevezett. A zsűri az elkészült kolbászokból 100-at választ ki ízlelés nélküli érzékszervi bírálattal, ezt a 100-at sütik meg és zsűrizik.

– A díj, a helyezés és a pénzjutalom is fontos, de a részvételt, a kollégákkal és a közönséggel, a fogyasztókkal való találkozást mi fontosabbnak tartjuk. Az idén igyekszünk a hangsúlyt a kulturális vonatkozásokra helyezni. A Csabai Kolbászklub sátrában pénteken 11 órai kezdettel adjuk elő Panoptikum című kis színpadi darabunkat, amely a gyulai húsipar történetét felelevenítő jelenetekből áll, és tulajdonképpen a gyulai kolbászt dicsőíti Hunyadvári József verses mondókáival. A nagy gyulai hentesek, például Stéberl András, Nagy József, Puczkó József, Badura József, Balogh József életéből mutatunk be jeleneteket. A gyulai és a csabai kolbász közötti barátság is belekerült a darabba. A két termék közötti rivalizálás helyett az együttműködést próbáljuk erősíteni a legtágabb értelemben a városok – Békéscsaba és Gyula – között is, civil szervezetek közreműködésével. Magam is színpadra kerülök és a szárazkolbászok zsűrizésében is részt veszek. Csütörtökön 14 órakor lesz a Disznótoros gasztronómia Békés megyében című könyv bemutatója. Ebbe a könyvbe írtam egy fejezetet, amelyben az egyesületünket és a múzeumunkat mutatom be. A kolbászfesztivál résztvevői közül számosan Gyulán szállnak meg. A kolbászfesztivál ideje alatt a múzeumunkat nyitva tartjuk Gyulán.
Forrás: Gyulai Hírlap Online

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [2 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,246 egyedi látogató