Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

GASZTRONÓMIAI ÜLÉS A HENTESEKNÉL.

Hírek
CSATLAKOZTAK AZ ORSZÁGOS SZÖVETSÉGHEZ A GYULAI HENTESEK

Dinya Imre: a gasztronómia nem a konyhában, hanem a vágóhídon és a zöldségeskertben kezdődik
A szeptember 7-én estefelé gyülekező vendégseregnek Matula László elnök értő szavakkal, nem is leplezett lelkesedéssel, a hivatással, a szakmával való újbóli találkozás izgalmával mutatta be az állandó húsipar-történeti kiállítást az egykori vágóhíd épületében, amely ma már múzeum. Kolbászkóstolás után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség országos elnöke, Prohászka Béla, Ambrus György, a Szövetség Gyulai Regionális Szervezetének elnöke, illetve a hagyományőrző hentesek elnöke, Matula László és Dinya Imre titkár tartotta meg beszámolóját. Ezeket finom vacsora és kötetlen beszélgetés követte.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete idén májusban csatlakozott a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyulai Regionális Szervezetéhez – mondta el a Gyulai Hírlapnak Dinya Imre, az egyesület titkára.
- Vacsorára és beszélgetésre hívtuk vendégeinket, abból az alkalomból, hogy csatlakoztunk a Szövetséghez. Részünkről is nagy öröm és megtiszteltetés volt az, hogy - úgy mondjam - a Békés megyei gasztronómia krémje is nálunk vendégeskedett. Eddig is rendszeresen részt vettünk gasztronómiai rendezvényeken és képviseltük természetesen a gyulai kolbászt is. A hentes ipari hagyományőrzésen és a versenyeken való részvételen túl is keressük a kapcsolatot más civil szervezetekkel, hogy egy tágabb értelemben vett hagyományőrző, városvédő tevékenységet fejthessünk ki.
- A vacsorára felszolgált étel előzetes „tesztelése” már megtörtént a nyáron, Szabadkígyóson megtartott, Íz utazás Békés megyében című rendezvényen. A bográcsban készített étel fantázianeve: Sódar, ahogy a Gyulai Hentesek szeretik. A recept nem titkos: füstölt házi sonka hagymán megfuttatva, amibe nyers lapocka és csülökhús is kerül, majd a főzés vége felé burgonya és galuska sűríti a bő lére eresztett bográcsost. Nagyon ízlett mindenkinek. Illusztris, szakértő vendégeink előtt sem kellett szégyenkeznünk. Remélem nem haragszik meg, ha elmondom, hogy Vozár Márton úr, a békéscsabai Fiume Zrt. vezérigazgatója, saját bevallása szerint, négyszer szedett belőle. Ez bizony a legszebb elismerés számunkra.
- Beszélgettünk a jövőről is, főleg arról, hogy hogyan fogunk együttműködni a megyebeli és gyulai civil szervezetekkel. Konkrétan szóba került az októberben megrendezésre kerülő Békéscsabai Kolbászfesztivál is. Dr. Ambrus Zoltán úr, a kolbászfesztivál főszervezője felajánlotta, hogy, hogy ne csak, mint egyszerű résztvevő és kolbászgyúró csapat, hanem mint valami produkciót is bemutató kis társaság is vegyünk részt a fesztiválon. Erre is készülünk most. Jövő év március 19-e és 21-e között, első alkalommal kerül megrendezésre egy gyulai szakmai rendezvény, amely a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra címet fogja viselni. A szervezési munkálatok már elkezdődtek. Októberben tervezzük vendégül látni azokat a cégeket, akik a múlt évben, és az idén is, valamilyen formában támogattak bennünket. Decemberben lesz egy évzáró rendezvényünk, ahol valószínűleg ismét vendégül látjuk a partnereinket és a támogatóinkat.
- A Norvég Civil Támogatási Alap egyik pályázati kategóriája a kulturális örökségvédelem. Ebben a kategóriában most el fogunk indulni egy pályázattal. A kiírás a beadástól számított egyéves működést kér, és egyesületünk ennek a feltételnek már megfelel. A pályázat eléggé összetett. Részint az épület fejlesztésére, további felújítására, állagmegőrzésére, részint a benne levő kiállítási anyagnak a bővítésére, ill. a tavaszi rendezvényünkre is megpróbálunk támogatást szerezni.
- Tevékenységünk része a szemléletformálás is, hiszen a hentes szakma szervesen kapcsolódik a gasztronómiához. Dr. Ambrus Zoltán úr felajánlotta a lehetőséget arra, hogy a most készülő Békéscsabai Kolbászkönyvbe írjunk egy fejezetet. Ebben a cikkben írom le, hogy a gasztronómia nem a konyhában, hanem a vágóhídon, meg a zöldségeskertben kezdődik, hiszen az egészséges és ízletes ételhez a legfontosabb hozzávaló a jó minőségű alapanyag.
Forrás: Gyulai Hírlap Online

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,224 egyedi látogató