Navigáció










Felhasználók
Legújabb cikkek





Támogatóink
Pályázatfigyelő
Banner
Bejelentkezés
Partnereink
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni
Még nem küldtek üzenetet
Hétfő: szünnap, Kedd -Péntek - 9-15 óráig. Szombat - Vasárnap: 9-13 óráig. Belépő árak: Felnőtt belépő 800 Ft Gyermek, diák 6 éves kortól 500 Ft Csoportos belépő 10 főtől 500 Ft A belépő tartalmazza a kiállítás megtekintését tárlatvezetéssel és kóstolót az Egyesület által készített Hagyományőrző Gyulai Kolbászból. Mindenkit Várunk Szeretettel! Sonka és Füstöltáru verseny Különdíj – Szilasi H Tamás - Orosháza Sonka kategóriában- I. díj – Pántya Jánosné – Gyula Darabolt, kötözött sonka kategóriában I. Díj Pallér Sándor-Újkígyós Szalonnafélék kategóriában – I. díj – Juhász Nagy Péter – Kétegyháza Egyéb kategóriában – I. díj – Brád Mihály– Gyula Idén is meghirdetésre került Sonkakirály cím mely egyben a Füstöltáru verseny fődíja: Az idei esztendőben kapja – Kothencz Tibor – Algyő Szárazkolbász verseny Különdíj: Péli István – Békéscsaba Különdíj: Major József – Gyula Különdíj: Bíró János – Orosháza I. díj – Csörnyei Hunor – Orosháza Termékgyártó kategóriában: I. díj - Gyulahús Kft – Gyula A díjazottaknak gratulálunk! ![]() - Húsipar történeti kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel, majd ezt követően saját, Hagyományőrző Gyulai Kolbász kóstoló a helyszínen - 1400Ft/fő. Csapatépítés Gyulai Hentes módra kolbászkészítéssel! - Kolbászkészítési bemutató, ami során közösen készítünk kolbászt a több évtizedes Gyulai recept alapján. Az érdeklődők a készítésben is részt vehetnek! A kolbász elkészültét követően bemutatásra kerül a kiállítás. Ez idő alatt a közösen elkészített kolbászt megsütjük és a tárlatvezetést követően friss parasztkenyér kíséretében feltálaljuk az Önök részére. Jó Étvágyat! A program ára - 3500 Ft/fő. Kérje árajánlatunkat! Tel.: +36-30/220-0290, email: gyulaihentesek@gyulaihentesek.hu Kalbász, kóbász tisztára mosott bélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának. Hazánkban nagyon komoly hagyományai vannak a kolbászkészítésnek, mely hagyományokat több gasztronómiai fesztivál is népszerűsíti. A kolbász a sertésnek nagyon tisztára mosott vékony beleibe töltött húsmasszából készül. A töltelék húsmassza az ínhártyáktól megtisztított disznóhús, egyenlő mennyiségű szalonnával finomra vagdalva vagy darálva, kellő mennyiségű sóval, borssal, paprikával, fokhagymával és köménnyel fűszerezve, vékony vagy vastagbélbe töltve A kolbászokat sózással, hűvös levegőn történő szárítással és füstöléssel tartósíthatják. Számtalan fajtája közül a legismertebb és legnépszerűbb a mára már nemzetközi földrajzi márkaoltalom alatt álló Gyulai kolbász. Gyulai Kolbász recept Hozzávalók: 7 kg lapocka vagy comb, 2 kg toka, 1 kg sovány marhahús, 2,5 dkg feketebors, 2,5 dkg őrölt kömény, 20 dkg paprika, 3,5 dkg fokhagyma, 25 dkg só. Elkészítése: A húst és a szalonnát közepes lyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órát állni hagyom a dagasztó medencében, majd újra átdolgozva vékonybélbe töltve 20-25 cm-es párokat készítek belőle. Hideg füstre rakom, és halványpirosra füstölöm. Hűvös helyen tárolva egy hónapi érlelést követően kezdődhet a fogyasztása. A következő télig eláll. |
Íztörténeti utazásra invitál az újjászületett receptkönyv

A kötet a legősibb gyulai hagyományokra hagyatkozik – hangsúlyozta a stílszerűen a Gyulai Kolbászmúzeumban megtartott pénteki könyvbemutatón Durkó Károly. A Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke Szabó József munkásságával kapcsolatban elmondta, ifj. Balog József 1910-ben a brüsszeli világkiállításon aranyérmet és díszoklevelet nyert, tekintélyes hentesmester volt Gyulán. Vejével, Szabó Józseffel 1912-től együtt működtették tovább ambíciózus tervekkel a családi vállalkozást. Az első világháború után Szabó József vitte tovább az ifj. Balog-féle örökséget.
Újabb kötetet adott ki a Gyulai Évszázadok Alapítvány

Újabb különlegességgel emlékezik a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára a Gyulai Évszázadok Alapítvány: egy újabb könyvet adtak ki, amely ezúttal a helyi hústermékek készítéséről szól. A Valódi gyulai hentesáruk készítésének könyve címmel megjelent kiadványt február 9-én mutatták be a gyulai kolbászmúzeumban.
Az eseményen Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta, hogy a helyi húsipar 150 éves jubileumára kiadott könyv már a negyedik a Gyulai Évszázadok Alapítvány kiadványainak sorában.
– Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy hentesreceptekkel teli könyvet adtak ki, amelynek a megvalósulásában mi is igyekeztünk segíteni azzal, hogy átnéztük a recepteket. Igyekeztünk meghagyni a régimódi megfogalmazásokat úgy, hogy közben természetesen a vásárlók el is tudják készíteni az ételeket – részletezte.
Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke hangsúlyozta: egy olyan kiadványról van szó, amely a sorozat hitvallásához méltón illeszkedik a könyvek sorába.
– Ennek a könyvnek az eredetije 1936-ban született meg Budapesten – árulta el Durkó Károly, majd elmondta, hogy a könyv a gyulai Dürer Nyomdában készült, és 64 oldalon tartalmaz hagyományos, korabeli recepteket.
A kiadványban összesen 23 hentesáru receptjét gyűjtötték össze, többek között a gyulai kolbász, a szalonna, a hurka és a disznósajt elkészítésének rejtelmeibe is beavatják az olvasót. Mindezeken túl a készítési mód és a tárolási javaslat is szerepel a leírások között, és még a saját recepteknek is jutott hely a könyv lapjai között.
A könyvben két fénykép is látható, amely felidézi a korabeli üzletek hangulatát. Részletesen olvashatunk Szabó József hentesmester életútjáról és az adott kor gazdasági küzdelmeiről. A 64 oldalas kis könyv szerkesztője Durkó Károly, a szakmai hátteret Dinya Imre és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete biztosította.
Forrás: Gyulai Hírlap
Sódarmustra Hírek

Örömteli, bizalomkeltő hírekkel szolgálhatok minden érdeklődő számára. Március 17-én tárgyalások kezdődtek Gyula Város Önkormányzatával a fesztivál jövőjével kapcsolatban. Ismertettük a fesztivállal kapcsolatos fejlesztési, megújítási elképzeléseinket. A Gyulai Kolbász és Sódarmustra az eredetileg is elindított szakmai alapokat megőrizve, de átgondolva, az eddigitől is színvonalasabb szakmai és szórakoztató programokkal valamint sok újdonsággal például a „Gyulai Kolbász Olimpiával”kiegészülve nyújthasson továbbra is tartalmas, színvonalas és kulturált szórakozási lehetőséget az érdeklődők számára.
Az Önkormányzat mint ahogy eddig, úgy továbbra is támogató, együttműködő szándékáról biztosította egyesületünket. Ezzel a szándékkal egyetértve közösen, több évre szóló együttműködési megállapodás előkészítését kezdtük el. Ez a megállapodás minden érdekelt fél számára garanciákat tartalmaz a rendezvény jövőjével kapcsolatban, ami 2016-ban előzetes terveink szerint a március 15-i hosszú hétvégén kerülne megrendezésre.
Gyulai Kolbász és Sódarmustra 2015

Mint azt korábbi hírünkben már tudattuk Önökkel, most már egészen biztos, hogy egyesületünk 2015-ben nem rendezi meg a Gyulai Kolbász és Sódarmustra rendezvényét. Sajnos több olyan váratlan körülmény állt elő, amelyek ismeretében a rendezvény megszokott színvonalú lebonyolítása veszélybe került. Egyesületünk többféle módon próbálta megoldani a felmerült problémákat, többek között az önkormányzat közbenjárásával és segítségével. Tárgyalásokat folytattunk más rendezvényszervezőkkel is, de végül a helyzet megnyugtató rendezése miatt jutottunk arra az álláspontra, hogy az idei évben elmarad a fesztivál.
A fesztiválhoz kapcsolódó, az egyesület által évekkel ezelőtt elindított híres gyulai hentes dinasztiákról való megemlékezés sorozatunkat az idén is megtartjuk, valamint az idén is lesz kolbász és sonkaverseny az eredetileg tervezett időpontban március 21-én, az egyesületi székházban.
A 2016-os évben feltett szándékunk, hogy a Gyulai Kolbász és Sódarmustra az eredetileg is elindított szakmai alapokat megőrizve, de átgondolva, az eddigitől is színvonalasabb szakmai és szórakoztató programokkal valamint sok újdonsággal kiegészülve kerüljön megrendezésre a szokásos húsvét előtti időpontban. Ennek érdekében már tárgyalásokat kezdtünk a rendezvény megrendezéséről az Önkormányzattal, támogatóinkkal és partnereinkkel.
Az eseménnyel kapcsolatos történésekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk a tisztelt érdeklődőket.
Egy BARÁTRÓL emlékeztünk!

A megemlékezést követően Kolbászklub új székházánál névtáblát avattunk. A közösség központja a mai naptól Uhrin Zoltán nevét viseli. Ezzel egy időben kiállítás nyílt a klub 15 éves fennállása a alkalmából Zoli fotóiból.
Thüringiai gasztroúton a gyulai hagyományőrző hentesek
Így készült száz éve a gyulai
Illusztris látogatók a múzeumban!
Ötéves a gyulai hentesek civil szervezete!
Lovagavatás Hagyományőrző módon.
Értő hentes kezekben Stéberl András és társai hagyatéka

hír6.hu
És akkor a gyulai hentesek ecsetet, festéket, kefét ragadtak, és hozzáláttak. Hozzáláttak a munkához. Először is birtokba vették a Kétegyházi út sarkán üresen álló, önkormányzati segítséggel felújított egykori közvágóhíd épületét. Másodszor az időközben visszakerült húsipari kiállítás anyagát kezdték el felújítani, kicsinosítani, kiállításra alkalmassá tenni. Ki kellett tenniük magukért, mert nagyon csekély (jelképes) térítés ellenében kapták meg az épületet, azért, hogy a legautentikusabb helyszínen tudják bemutatni a méltán világhírnévre szert tett gyulai hentesek életét. Legyen a jelenkor méltó a városnak világhírnevet hozó elődökhöz, a Gyulai Kolbász feltalálóihoz! Erre a feladatra vállalkoztak.