Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
Magyar-Japán Kutúrcsere Társaság
mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
Tisztelt Látogatók!A Gyulai kolbász történetét bemutató "Gyulai Kolbász Múzeum" nyitva tartása a következő:


Hétfő: szünnap (csak előre egyeztetett időpontban látogatható)
Kedd -péntek - 9-15 óráig.
Szombat - Vasárnap: 9-13 óráig.


Belépő árak:
Felnőtt belépő 500 Ft
Gyermek, diák 6 éves kortól 300 Ft
Csoportos belépő 10 főtől 300 Ft

A belépő tartalmazza a kiállítás megtekintését tárlatvezetéssel, ajándék képeslapot és kóstolót az Egyesület által készített Hagyományőrző Gyulai Kolbászból.

Mindenkit Várunk Szeretettel!
Kalandozzon Gyulán, a kolbász hazai szentélyében!
Ismerkedjen meg a több mint száz esztendős recept alapján készített Hagyományőrző Gyulaival.


További információk a Programok menüpontban.
MÚZEUMI PROGRAMOK 2016TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK!

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete az alábbi programokkal várja Önöket!


- Húsipar történeti kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel, majd ezt követően saját, Hagyományőrző Gyulai Kolbász kóstoló a helyszínen - 1000Ft/fő.KIEMELT PROGRAM!
Csapatépítés Gyulai Hentes módra kolbászkészítéssel!


- Kolbászkészítési bemutató, ami során közösen készítünk kolbászt a több évtizedes Gyulai recept alapján. Az érdeklődők a készítésben is részt vehetnek! A kolbász elkészültét követően bemutatásra kerül a kiállítás. Ez idő alatt a közösen elkészített kolbászt megsütjük és a tárlatvezetést követően friss parasztkenyér kíséretében feltálaljuk az Önök részére. Jó Étvágyat!

A program ára - 3200 Ft/fő.

Múzeumunkban vállaljuk csoportok, baráti társaságok, iskolai osztályok vendégül látását "parasztreggelivel", egyszerű kolbászkóstolóval, de akár több fogásos, szabad szedéses disznótoros menüsorral is.

Kérje árajánlatunkat!
Tel.: +36-30/220-0290, email: gyulaihentesek@gyulaihentesek.hu


Találkozzunk Gyulán! Gyúrjunk Együtt Gyulait!
A Gyulai Kolbász


Kalbász, kóbász tisztára mosott bélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának. Hazánkban nagyon komoly hagyományai vannak a kolbászkészítésnek, mely hagyományokat több gasztronómiai fesztivál is népszerűsíti. A kolbász a sertésnek nagyon tisztára mosott vékony beleibe töltött húsmasszából készül. A töltelék húsmassza az ínhártyáktól megtisztított disznóhús, egyenlő mennyiségű szalonnával finomra vagdalva vagy darálva, kellő mennyiségű sóval, borssal, paprikával, fokhagymával és köménnyel fűszerezve, vékony vagy vastagbélbe töltve
A kolbászokat sózással, hűvös levegőn történő szárítással és füstöléssel tartósíthatják.
Számtalan fajtája közül a legismertebb és legnépszerűbb a mára már nemzetközi földrajzi márkaoltalom alatt álló Gyulai kolbász.

Gyulai Kolbász recept

Hozzávalók:
7 kg lapocka vagy comb, 2 kg toka, 1 kg sovány marhahús, 2,5 dkg feketebors, 2,5 dkg őrölt kömény, 20 dkg paprika, 3,5 dkg fokhagyma, 25 dkg só.
Elkészítése: A húst és a szalonnát közepes lyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órát állni hagyom a dagasztó medencében, majd újra átdolgozva vékonybélbe töltve 20-25 cm-es párokat készítek belőle. Hideg füstre rakom, és halványpirosra füstölöm. Hűvös helyen tárolva egy hónapi érlelést követően kezdődhet a fogyasztása. A következő télig eláll.

Jó Étvágyat!

Sódarmustra Hírek

Hírek
Tisztelt Látogatók, Sódarkedvelők, Partnereink!


Örömteli, bizalomkeltő hírekkel szolgálhatok minden érdeklődő számára. Március 17-én tárgyalások kezdődtek Gyula Város Önkormányzatával a fesztivál jövőjével kapcsolatban. Ismertettük a fesztivállal kapcsolatos fejlesztési, megújítási elképzeléseinket. A Gyulai Kolbász és Sódarmustra az eredetileg is elindított szakmai alapokat megőrizve, de átgondolva, az eddigitől is színvonalasabb szakmai és szórakoztató programokkal valamint sok újdonsággal például a „Gyulai Kolbász Olimpiával”kiegészülve nyújthasson továbbra is tartalmas, színvonalas és kulturált szórakozási lehetőséget az érdeklődők számára.
Az Önkormányzat mint ahogy eddig, úgy továbbra is támogató, együttműködő szándékáról biztosította egyesületünket. Ezzel a szándékkal egyetértve közösen, több évre szóló együttműködési megállapodás előkészítését kezdtük el. Ez a megállapodás minden érdekelt fél számára garanciákat tartalmaz a rendezvény jövőjével kapcsolatban, ami 2016-ban előzetes terveink szerint a március 15-i hosszú hétvégén kerülne megrendezésre.
A további részletekről hamarosan beszámolunk.

Gyulai Kolbász és Sódarmustra 2015

HírekTisztelt Látogatók, Sódarkedvelők, Partnereink!

Mint azt korábbi hírünkben már tudattuk Önökkel, most már egészen biztos, hogy egyesületünk 2015-ben nem rendezi meg a Gyulai Kolbász és Sódarmustra rendezvényét. Sajnos több olyan váratlan körülmény állt elő, amelyek ismeretében a rendezvény megszokott színvonalú lebonyolítása veszélybe került. Egyesületünk többféle módon próbálta megoldani a felmerült problémákat, többek között az önkormányzat közbenjárásával és segítségével. Tárgyalásokat folytattunk más rendezvényszervezőkkel is, de végül a helyzet megnyugtató rendezése miatt jutottunk arra az álláspontra, hogy az idei évben elmarad a fesztivál.

A fesztiválhoz kapcsolódó, az egyesület által évekkel ezelőtt elindított híres gyulai hentes dinasztiákról való megemlékezés sorozatunkat az idén is megtartjuk, valamint az idén is lesz kolbász és sonkaverseny az eredetileg tervezett időpontban március 21-én, az egyesületi székházban.

A 2016-os évben feltett szándékunk, hogy a Gyulai Kolbász és Sódarmustra az eredetileg is elindított szakmai alapokat megőrizve, de átgondolva, az eddigitől is színvonalasabb szakmai és szórakoztató programokkal valamint sok újdonsággal kiegészülve kerüljön megrendezésre a szokásos húsvét előtti időpontban. Ennek érdekében már tárgyalásokat kezdtünk a rendezvény megrendezéséről az Önkormányzattal, támogatóinkkal és partnereinkkel.
Az eseménnyel kapcsolatos történésekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk a tisztelt érdeklődőket.

Egy BARÁTRÓL emlékeztünk!

HírekEgy esztendeje veszítettünk el egy igaz BARÁTOT Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub alapító elnöke személyében. A mai napon róla emlékeztünk családja, barátai, klubtársai körében az emlékezés virágait helyezve el Békéscsabán, a berényi úti temetőben, ahol örök békességet lelt.
A megemlékezést követően Kolbászklub új székházánál névtáblát avattunk. A közösség központja a mai naptól Uhrin Zoltán nevét viseli. Ezzel egy időben kiállítás nyílt a klub 15 éves fennállása a alkalmából Zoli fotóiból.

Thüringiai gasztroúton a gyulai hagyományőrző hentesek

HírekEgyesületünk október 1-4. között az Első Német Sültkolbász Egyesület meghívásának eleget téve a németországi Holzhausenbe látogatott.

Így készült száz éve a gyulai

HírekMilyen volt egy húsbolt pultja az előző évszázad a '30-as, '40-es éveiben, hogyan festett száz éve egy csészés aprító-keverő gép, miként működött a hűtőszekrény elődje?

Illusztris látogatók a múzeumban!

HírekIllusztris vendégeket üdvözölhettünk a Húsipar történeti kiállítás épületében a minap.
A Kúria elnöke, valamint a Megyei törvényszékek vezetői tisztelték meg látogatásukkal Múzeumunkat, valamint ízlelték meg az általunk készített hagyományőrző finomságokat

Ötéves a gyulai hentesek civil szervezete!

HírekKözgyűlésen értékelte az elmúlt évet és fogadta el 2013. évre vonatkozó munkatervét május 18-án, szombaton a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete — tájékoztatta lapunkat Dinya Imre.

Lovagavatás Hagyományőrző módon.

HírekKiss Szilárdot, a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséját a ütötték gyulai kolbászlovaggá szombaton, a Kisüsti Pálinkafesztivál alkalmából rendezett látvány disznóvágáson.

Értő hentes kezekben Stéberl András és társai hagyatéka

HírekFerencz Rezső
hír6.hu

És akkor a gyulai hentesek ecsetet, festéket, kefét ragadtak, és hozzáláttak. Hozzáláttak a munkához. Először is birtokba vették a Kétegyházi út sarkán üresen álló, önkormányzati segítséggel felújított egykori közvágóhíd épületét. Másodszor az időközben visszakerült húsipari kiállítás anyagát kezdték el felújítani, kicsinosítani, kiállításra alkalmassá tenni. Ki kellett tenniük magukért, mert nagyon csekély (jelképes) térítés ellenében kapták meg az épületet, azért, hogy a legautentikusabb helyszínen tudják bemutatni a méltán világhírnévre szert tett gyulai hentesek életét. Legyen a jelenkor méltó a városnak világhírnevet hozó elődökhöz, a Gyulai Kolbász feltalálóihoz! Erre a feladatra vállalkoztak.

Elhunyt Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub elnöke

HírekHatvanöt éves korában hirtelen rosszullét miatt vesztette életét a köztiszteletben álló békéscsabai személyiség.
Megdöbbenéssel olvastam ezen sorokat, hiszen alig néhány napja még együtt beszélgettünk a jövőbeni közös programokról. Egy Őszinte, igaz barátot veszítettünk el személyében. Emlékedet örökre megőrizzük!
Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete
Dinya Imre elnök

Különdíj a Krajcsó Pál emlékversenyen

A Krajcsó Pál-emlékversenyen a békéscsabai Kovács Mihály csapata nyert, Kovács Imre és az Orosházi Kolbászklub, illetve Gedó György és együttese előtt. Különdíjat érdemeltek ki a békéscsabai Szilágyi Sándorék, Krivik Andrásék, Hajduk Zoltán és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, illetve Szenti Zoltán és csapata.

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,260,868 egyedi látogató