Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Füstölt sonkák csatája Gyulán

Az első Országos Sódar Mustrán kizárólag olyan húsipari termékek vehetnek részt, amelyek konyhasóval, hagyományos pácolási eljárással, kőfüstölőben (fahasábok elégetésével) készülnek - nyilatkozta lapunknak Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének titkára.

A versenyt április 17-19-én, Gyulán a X. Kisüsti Pálinkafesztivál, valamint a IX. Gyulai Böllérnap alkalmából rendezi meg az egyesület. A megmérettetésre vállalkozások és magánszemélyek is benevezhetik kötözött sonkáikat, füstölt szalonnáikat vagy egyéb, hagyományos módon készült hústermékeiket. Már két nagy húsipari cég - a Gyulai Húskombinát és a Pick Szeged - is jelezte részvételi szándékát, de több kisvállalkozás is benevezett a versenyre. A cégek termékenként nettó tízezer forintért vehetnek részt a mustrán, magánszemélyek pedig egy kiló kóstolóért cserébe "versenyeztethetik" házi készítésű termékeiket.

"Az ilyen élelmiszerek gyártásához viszonylag sok idő - általában négy-hat hét - szükséges, emellett az előállítási költség is magasabb, mint tömegtermékek esetén. A hagyományos hústermékek tehát drágábbak, de van rájuk fizetőképes kereslet"- hangsúlyozza a szakember. Dinya szerint egyre bővülnek a hagyományos húsipari termékeket gyártó cégek értékesítési lehetőségei, és a kipattanó élelmiszeripari botrányok is erősítik a tendenciát. "Mindezek ellenére egy vállalkozás nem feltétlenül él meg a hagyományos eljárással készített termékek gyártásából, házias élelmiszerek készítésével jelenleg kiegészítő tevékenységként érdemes foglalkozni" - véli a titkár. "Arra is akad példa, hogy egy cég számára nem csupán "melléklábként" éri meg hagyományos módon készített élelmiszert gyártani. Mutatja ezt a mangalicahús története is. Az állat egy időben szinte teljesen feledésbe merült, mióta azonban visszatért a köztudatba, egyre több vállalkozás él mangalicatenyésztésből és mangalicából készülő termékek gyártásából" - teszi hozzá Dinya Imre.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy egy, a gyulai húsipar és a gyulai kolbász történetét bemutató ipartörténeti kiállítást működtessen. Az egyesület tagjai azonban úgy döntöttek, a kiállítás anyagának helyreállítása és a múzeum működtetése mellett gasztronómiai versenyeken is népszerűsítik szakmájukat.
A házias ételek tehát egyre népszerűbbek; bizonyítja ezt a versenyen részt vevő Dónáth Élelmiszer Kft. sikere is. A sertés- és marhahús feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó nagykőrösi vállalkozás több mint százhúsz éve látja el házias termékekkel (füstölt kolbásszal, szalonnával, csülökkel, hurkával, kötözött sonkával, sült májpástétommal) a környékbeli városok boltjait. "Nem gyártunk tömegtermékeket, minden árut hagyományos módon készítünk" - állítja Dónáth Ambrus, a nagykőrösi húscéh alapítójának dédunokája.

A kisvállalkozó húsz üzletbe, többek közt Ceglédre, Kecskemétre, Tiszakécskére valamint Budapestre szállít árut, sőt még egy hipermarket beszállítói közé is sikerült bekerülnie. "A Cora áruházlánc felajánlotta, hogy termékeink részt vehetnek programjukban, melynek keretében az áruházlánc üzleteiben magyar tájjellegű élelmiszereket értékesítenek. Ez is mutatja, hogy van igény hagyományos eljárással készült, házias ételekre" - vélekedik Dónáth. A cégvezető szerint a piacon nincs nagy konkurencia, hiszen kevés az igazán házias ételt gyártó cég. Az igény pedig egyre nő Dónáthék termékei iránt: a cég forgalma a gazdasági válság ellenére is növekszik.

A kisvállalkozás a sódarmustrára is több termékkel nevezett be: "A versenyre csontozott, füstölt, szárított sódarral készülünk és egy mangalica hátszalonnát is beneveztünk. Utóbbi valódi táblás szalonna lesz, amely a mestergerendától a padlóig ér."

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,195 egyedi látogató