Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Gyulai hentesek: a vészcsengőtől a sikerekig

Amikor tavaly januárban 14-én megalapították a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületét, akkor még nem tudták, hogy milyen nehéz, de egyben milyen szép és sikeres év áll előttük. Szó szerint sikeres, hiszen a békési fürdőváros újévi fogadásán az immár hagyományos Sikeres Gyulaiak kitüntető díj közösségi kategóriájában vehették át az elismerést. Persze, nem csak ez az egy év van mögöttük, hanem az a 140 is. 2008-ban volt e kerek évfordulója a gyulai húsiparnak, amelynek legjobb és legszebb hagyományait szeretnék megőrizni.

Annak idején a vészcsengőt a Gyulai Városbarátok szólaltatták meg, amikor kényszerű okokból elkerült Gyuláról a Húsipari Múzeum anyaga. Nem hordták szét, nem lett az enyészet martaléka, az idevágó szabályok szerint a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának raktárába került a leromlott állapotú kiállítóhely több szempontból felújításra váró anyaga. De többen tudták, aligha ott van a helye.
A kolbászos testületi ülés

A gyűjtemény alapjait 1985-ben Szigeti Attila rakta le, amikor egy alkalminak indult húsipari tárlat anyagát gyűjtötte egybe. Ez viszont annyira jól sikerült, hogy a kiállítás állandó lett, igaz az évek előre haladtával megkopott a régi fénye. Majdnem az utolsó percben kellett aztán cselekedni. A kiállítás anyaga visszakerült Gyulára, a helyi Corvin Múzeum segítsége ekkor, s majd a későbbiekben aligha hangsúlyozható túl.

Ekkor viszont a következő megoldandó feladatot az jelentette, hogy ennek az egyedülálló húsipari anyagnak méltó helyet találnak. Matula László és Dinya Imre a Hír6.hu-nak elmondta, több helyszín szóba került, végül azonban abban állapodtak meg, hogy az 1868-ban átadott közvágóhíd egyik épületét újítják fel, s itt lesz a tárlat.


Matula László és Dinya Imre az október 1-jei, a Gyulai Húskombinát születésének 140. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen
© Fotók: Such Tamás

Ám ez sem volt ilyen egyszerű, hiszen időközben a városi önkormányzat tulajdonába került az ingatlan. A kérdésben a máig sokat emlegetett március 27-ei képviselő-testületi ülés hozta meg a fordulatot. Itt a hagyományőrző egyesület tagjai „házi gyulai kolbászos" hidegtálakkal kínálták a városatyákat és az összes jelenlévőt.

Merő rosszindulat lenne, ha azt írnánk, hogy ezért adták át öt évre az ipartörténeti szempontból értékes volt vágóhíd épületének tulajdonjogát a hagyományőrző henteseknek, s szavaztak meg 3 millió forintot az épület felújítására. Mindenesetre tény, így történt.
Rohammunka szép eredménnyel

Ez lázas munka követte, miközben több szereplő részvételével elkezdték szervezni azt az ünnepséget, amely a gyulai húsipar 140 éves évfordulójára emlékezik majd. Időpont még nem volt, de az egyesület úgy számolt, hogy az épület újjávarázsolásával és a megújult tárlattal majd valamikor az év végén lépnek a nagyközönség elé.

Végül az események azután gyorsultak fel végképp, hogy kiderült, hogy ez az ünnepnap október elsején lesz, közel Stéberl szeptember 26-ai születésnapjához.

Matula László és Dinya Imre hírportálunknak elmondta, az esemény előtt szinte éjjel-nappal dolgoztak, s a végén rohammunkában fejezték be az épületrenoválás után a tárlat összeállítását. Dicséretükre legyen mondva, ez a megnyitón megjelent, egyébként nem várt nagy tömegnek, egyáltalán nem tűnt fel. Zajos siker volt a Húsipari Múzeum újranyitása.


Egyedülálló gyulai tárlat

„Hol látható hasonló tárlat az országban?" - kérdeztem Matula Lászlót. Elmondta, hogy Budapesten, a Húsipari Kutató Intézetben van egy másik gyűjtemény, de nagy különbség, hogy az, csak előzetes egyeztetéssel látogatható.

A gyulai tárlat minden szombat délelőtt megtekinthető, de egyéni kérelmeknek is helyt tudnak adni. Az egyesület vezetői azt szeretnék, ha idegenforgalmi szezonban a nyitva tartásukat növelni tudnák, s minél több ember becsalhatnának az utcáról. Időközben készítettek magukról szórólapokat, plakátokat és honlapjuk van, így a velük kapcsolatos aktuális híreket mindenki megtalálja a gyulaihentesek.hu internetes címen.

Mindenképpen figyelemre méltónak tűnik az is, hogy az alapításkori 14-es taglétszámuk mára elérte a 60-at.
A báránysütés rejtelmei

Egyik legfőbb idei célkitűzésük, hogy az összes gyulai nagyrendezvényen megjelennek, képviseltetik magukat és ezeken valamilyen produkcióval színre is lépnek. Így természetesen ott lesznek a Pálinkafesztivál kísérőrendezvényén, a Böllérverseny, de részt vesznek a Körös-völgyi Sokadalmon, Végvári Estéken, a Minden Magyarok Néptáncfesztiválján, a Várkerti Vigasságokon. A legaktuálisabb most a Reneszánsz Karnevál, ahol a báránysütés rejtelmeit mutatják be.

Emellett a házi disznóvágás évszázados hagyományait is felelevenítik, akár egy nagyobb rendezvény keretei között, akár más szervezésben. Ugyancsak a terveik között szerepel, hogy együttműködést alakítanak ki a Gyulai Alapfokú Közoktatási Intézménnyel (GYAKI). Az ifjabb korosztály bevonását fontos feladatnak tartják.

Gyulai Hentes Hagyományőrző Egyesület egyik támogatója a Gyula Városbarátok, amelynek vezetője, Durkó Károly a Hír6.hu-val közölte, tavalyi tiszteletdíjuk egy nem elhanyagolható részét, 550 ezer forintot az egyesület működésére ajánlanak fel.

Forrás:Bod Tamás, Hír6.hu

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,173 egyedi látogató