Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

140 éves a gyulai húsipar

Ünnepségsorozattal emlékeztek meg a fürdővárosban szerdán arról, hogy immár 140 éves a gyulai húsipar. Ebből az alkalomból újra megnyitotta kapuit a megújult és anyagában kibővített Húsipari Múzeum, emléktáblát avattak a nagyüzemi húsipar helyi megteremtőjének, Stéberl András tiszteletére, délután pedig az ünnepélyes képviselő-testületi ülésen díszpolgári kitüntetést kapott Csiki József, a Gyulai Húskombinát egykori legendás vezérigazgatója.
A csaknem egész napos ünnepségsorozat ott kezdődött, ahonnan a gyulai húsipar is elindult, az 1868-ban átadott közvágóhídnál, amelynek mintájára a Kiegyezés utáni nagy gazdasági fellendülés után számtalan hasonló épült az országban. Az egykori közvágóhíd egyik épületében nyitotta meg kapuit a megújult Húsipari Múzeum.
Az 1948-as államosításkor olyan gyalázat érte a Stéberl családot, amelyért nem lehet elégszer bocsánatot kérni.
Elsőként Zám András egykori neves vezérigazgató emlékezett. „Száznegyven év húsipar az nem semmi, ebből sokunknak negyven-ötven év is megadatott" - kezdte mondandóját Zám. Majd jelezte, az eltelt hosszú időből csak néhány kép felvillantására van lehetőség.
Méltatta Stéberl András érdemeit, majd egyértelművé tette, hogy az 1948-as államosítás kis híján tönkre tette az üzemet. Csiki József 1953-as ideérkezésével állt újra emelkedő pályára. Zám András emlékeztetett arra is, hogy az idén van 30. évfordulója annak, hogy átadták a Gyulai Húskombinát új épületegyüttesét a Kétegyházi úton.
Trianon után a húsipar állt először lábra
Perjési Klára Scherer Ferenc Gyuláról szóló helytörténeti munkájának egy részletét idézte, amelyben a neves tudós arról írt, hogy a Gyulát ért trianoni sokk után leghamarabb a helyi húsipar kapott lábra. Ezt követően a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének képviseletében Dinya Imre azt hangsúlyozta, hogy az ifjabb húsos szakemberek továbbviszik és -éltetik a hagyományokat.
A beszédek után leleplezték a Stéberl Andrásra emlékező táblát a Húsipari Múzeum falán. Itt Csiki József, Zám András és Ruck János vezérigazgatók mellett jelen volt az 1948-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt gyáralapító lánya és unokája is. A Húsipari Múzeum gazdag, de egyszersmind jól áttekinthető tárlata három helyiségben foglalja össze a mögöttünk hagyott 140 éves gyulai húsipari történetét.

Csiki nem csinált lekvárgyárat
A délutáni ünnepi képviselő-testületi ülésen a díszpolgári címmel ismerték el Csiki József egykori vezérigazgatónak a gyulai húsipar érdekében végzett kiemelkedő munkáját. Az 1924-ben Mádéfalván született Csiki 1942-ben Csíkszeredán szerzett húsipari segédlevelet, majd 1953-ban Budapestről érkezett Gyulára. Durkó Károly tanácsnok emlékező szavai szerint azzal az utasítással, hogy felszámolja a húsipart, és lekvárgyárrá alakítsa át az üzemet. Ám ő felismerte, hogy mekkora értékek vannak itt, így éppen ellenkezőleg cselekedett.
Vezetése alatt a gyár fejlődésnek indult, és Csikinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy állami nagyberuházásként 1978-ban felépült a Gyulai Húskombinát. Csiki 30 éven át vezette a húsfeldolgozót, és a csúcsévben itt 720 ezer sertést és 15 ezer szarvasmarhát vágtak le.
„Örülök, hogy jó pár évvel ezelőtt befogadtak Gyulán. Nehéz feladatom volt, de elvégeztem. Nem véletlenül tettem azt, amit. Köszönet mindenkinek a segítségért" - mondta az elismerést megköszönve Csiki József.
„Gyalázat érte a Stéberl családot"
Köszöntőjében Durkó Károly tanácsnok kiemelte, hogy a Gyula régen és ma sorozatban éppen három évvel ezelőtt jelent meg a gyulai húsiparról szóló kötet. A tanácsnok felvillantotta, hogy Stéberl mellett Balogh József, Szabó József, Badura József, Puczkó József, Gyepes János és Nagy József voltak az elmúlt közel másfélszáz év kiemelkedő hentesei. Balogh 1910-ben, míg Stéberl András 1935-ben nyert el aranyérmet világkiállításon termékével. Durkó Károly külön köszöntette Stéberl András ünnepségre érkezett leszármazottait, lányát és unokáját.
„Az 1948-as államosításkor olyan gyalázat érte a Stéberl családot, amelyért nem lehet elégszer bocsánatot kérni" - mondta a tanácsos.

Ruck János vezérigazgató rövid beszédében arra emlékeztetett, hogy a gyulai húsipar körül az utóbbi két évtizedben teljesen megváltozott a világ, s ehhez alkalmazkodni kellett. Megjegyezte, hogy az utóbbi három évben stabilizálták a Gyulai Húskombinát helyzetét, amelynek termékei minden magyar bolt mellett Angliától Oroszországig megtalálhatók.
Emellett elismeréssel szólt az elődök munkájáról, amelyet „nehéz örökségnek" nevezett. Ugyanakkor megjegyezte, a gyulai kolbász révén világmárkája, s ennek kapcsán brandje van a Gyulai Húskombinátnak.
A húsipar térvesztése
Az ünnepség nagy hiányzója a kórházi kezelés alatt álló Bezdán János volt. A gyulai szakszervezeti vezető volt az ötletgazdája és a főszervezője a jubileumra emlékező ünnepségnek. Innen is javulást és erőt kívánunk neki!
Horváth László, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete által kiadott Húsos újság főszerkesztője a magyar húsipar térvesztésére hívta fel a figyelmet, s jelezte, hogy ma már egyebek között Miskolcon és Gyöngyösen sincs gyártás, sok munkahely megszűnt országszerte. Elmondta, hogy szakszervezeti elnökük, Kapuvári József éppen azért nem lehet Gyulán, mert Debrecenben az új tulajdonos 124 munkavállalónak mondott fel.
Matula László, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke pedig felidézte, hogy 1973-ban Csiki József keze alatt kezdte a szakmát. Végül Perjési Klára polgármester elismerést adott át a legidősebb és a legfiatalabb hentesnek. Így a napokban a 93. születésnapját ünneplő Gergely Istvánnak és a mindössze még csak 17 éves Kajári Ferencnek..

Forrás: Hír6 Bod Tamás

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,528,252 egyedi látogató